Sun. May 12th, 2024

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις ημέρες μετά τη συντριπτική του ήττα από την πανίσχυρη δεξιά Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός εν μέσω της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης μεταξύ 2015 και 2019, και στο τιμόνι του κόμματός του από το 2009, ο Αλέξης Τσίπρας, 48 ετών, αποφάσισε να πετάξει λευκή πετσέτα και προκήρυξε εκλογές εντός του κόμματός του στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος.

“Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις”, δήλωσε συγκινημένος ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του.

“Ένα κεφάλαιο κλείνει και ένα νέο πρέπει να ανοίξει για το κόμμα μας”, το οποίο “χρειάζεται ανανέωση και μεγάλες μεταρρυθμίσεις”, είπε στους δημοσιογράφους στο Ζάππειο, το επίσημο κτίριο της συνέντευξης Τύπου στο κέντρο της Αθήνας.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα επιμέρους αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραδεχθεί ένα “αρνητικό αποτέλεσμα” για το κόμμα του και είχε μιλήσει για “την ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόλις το 17,84% των ψήφων (48 έδρες στο Κοινοβούλιο), περισσότερες από 20 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η οποία δεν κατάφερε καν να διατηρήσει το 20% που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το κόμμα του ήρθε δεύτερο πίσω από τη δεξιά ΝΔ, η οποία πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμά της εδώ και δεκαετίες με 40,55% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 158 από τις 300 έδρες στο μονοθάλαμο κοινοβούλιο της Ελλάδας.

– με κρύο αίμα –

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αναποδιάς στις 21 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί, αλλά τελικά αποφάσισε να “συνεχίσει τη μάχη”.

Το νέο ελληνικό κοινοβούλιο (AFP - Vincent LEFAI, Sophie RAMIS)
Το νέο ελληνικό κοινοβούλιο (AFP – Vincent LEFAI, Sophie RAMIS)

Εκείνη την εποχή, πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι οι μέρες του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον μετρημένες.

“Έχω συνηθίσει να μην παίρνω αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής”, δήλωσε συγκινημένος την Πέμπτη ο μαχητικός σαραντάχρονος, ο οποίος ενσάρκωσε τις ελπίδες της αριστεράς κατά της λιτότητας στην Ευρώπη όταν εξελέγη στην εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

“Πήρα το χρόνο να σκεφτώ για τρεις ημέρες για να αποφασίσω με ψυχραιμία”, είπε.

Μετά από μια διελκυστίνδα με τους πιστωτές, την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι οποίοι στη συνέχεια απείλησαν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποκύψει στις επιταγές τους για αυστηρή λιτότητα, προτού οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάκαμψη.

Σε ρήξη με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, αυτός ο πρώην κομμουνιστής και “αουτσάιντερ” σε μια εποχή που στην ελληνική πολιτική κυριαρχούσαν οι μεγάλες οικογένειες, άνοιξε προς την κεντροαριστερά και κατάφερε και πάλι να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

“Όταν εξελέγην επικεφαλής του κόμματος, σε ηλικία 34 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό αριστερό κόμμα (…) πριν γίνει ο κύριος προοδευτικός σχηματισμός στην Ελλάδα”, υπενθύμισε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος ηγέτης στην εξουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα του και στην Ευρώπη.

– “δύσκολο ταξίδι”

Ωστόσο, η πολιτική του στροφή του κόστισε την απώλεια πολλών υποστηρικτών του ενόψει της πρώτης ήττας του από τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, 29 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα (AFP - ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ)
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, 29 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα (AFP – ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ)

“Αυτό το δύσκολο ταξίδι που κάναμε είχε δύσκολους συμβιβασμούς και αποφάσεις, τραύματα και φθορά”, αναγνώρισε.

Τόνισε ότι “προτεραιότητα τώρα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, η αντίσταση στη ΝΔ και το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό που έχει βρει χώρο στη νέα Βουλή”.

Με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της Κυριακής σημειώθηκε στροφή προς τα δεξιά στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκλογή βουλευτών από τρεις μικρούς εθνικιστικούς ή ακροδεξιούς σχηματισμούς.