Sat. Jul 27th, 2024

Η εξαντλητική σεζόν της Les Bleus ολοκληρώνεται τη Δευτέρα (20:45) στο Stade de France, όταν υποδέχεται την Ελλάδα, έναν αντίπαλο που δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς στο δρόμο για το Euro-2024 πριν τις διακοπές, που θα είναι πιο γλυκός για τη γαλλική ομάδα αν συνεχίσει το τέλειο ρεκόρ της.

Στο κατάμεστο στάδιο του Σεν Ντενί, οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ απέχουν 90 λεπτά από το να κλείσουν την πλούσια καμπάνια 2022-23, η οποία σημαδεύτηκε από τον παγκόσμιο τελικό στο Κατάρ τον Δεκέμβριο και το άψογο ξεκίνημα στο 2023, με τρεις νίκες και κανένα γκολ.

“Αυτό είναι το τελευταίο ματς, η τελευταία μεγάλη προσπάθεια”, τόνισε ο προπονητής, ο οποίος θέλει να “μην αφήσει καμία πέτρα αναποδογυρισμένη” ενόψει της διακοπής της σεζόν.

Ωστόσο, η νίκη με 3-0 επί του Γιβραλτάρ στην Πορτογαλία την Παρασκευή ήταν ένα σημάδι κόπωσης των Les Bleus στο τέλος ενός μήνα Ιουνίου που σπάνια είναι ήσυχος σε μονές χρονιές χωρίς μεγάλη διοργάνωση.

“Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψεις στο τέλος της σεζόν. Μετά από έναν αγώνα, αισθάνεσαι ακόμα τις συνέπειες για τρεις ημέρες”, δήλωσε ο αντικανονικός αρχηγός Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος διεκδικεί το ρεκόρ του 78ου συνεχόμενου αρχηγού.

Το ημερολόγιο της Les Bleus για το 2023 (AFP - Paz PIZARRO)
Το ημερολόγιο της Les Bleus για το 2023 (AFP – Paz PIZARRO)

Η φιλοξενία των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 στο Stade de France είναι επίσης μια σοβαρή αθλητική πρόκληση, καθώς η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πειστικά την προκριματική της εκστρατεία για το Euro 2024, με δύο νίκες σε δύο αγώνες (εναντίον του Γιβραλτάρ και της Ιρλανδίας).

– Κάνοντας “ένα μεγάλο βήμα” –

Οι Les Bleus έχουν παίξει τρεις αγώνες – 4-0 με την Ολλανδία, 1-0 στην Ιρλανδία και 3-0 με το Γιβραλτάρ – και γνωρίζουν ότι μπορούν να πάρουν το προβάδισμα με άλλη μια νίκη εντός έδρας σε έναν όμιλο Β, στον οποίο οι δύο πρώτοι θα πάρουν το εισιτήριο για το Euro της Γερμανίας το επόμενο καλοκαίρι.

“Το να πάρουμε και τους τρεις βαθμούς θα ήταν μια καλή ιδέα για να τους αφήσουμε λίγο πίσω” στη βαθμολογία, σφυροκόπησε ο Γκριεζμάν. “Μια νίκη θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το Euro”, πρόσθεσε ο Κίνγκσλεϊ Κομάν, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Φάρο την Παρασκευή.

Με τον αρχηγό Kylian Mbappé να απέχει πολύ από τον καλύτερο εαυτό του στο Algarve, παρά το γεγονός ότι σκόραρε από το σημείο του πέναλτι, η Les Bleus θα ελπίζει να αποφύγει τυχόν περιττές τρομάρες σε αυτή την προκριματική εκστρατεία.

Ο προπονητής της Les Bleus Didier Deschamps εναντίον του Γιβραλτάρ στο Φάρο στις 16 Ιουνίου 2023 (AFP/Archives - FRANCK FIFE)
Ο προπονητής της Les Bleus Didier Deschamps εναντίον του Γιβραλτάρ στο Φάρο στις 16 Ιουνίου 2023 (AFP/Archives – FRANCK FIFE)

Η Ελλάδα, η οποία έχει απουσιάσει από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2014, έχει πάρει την κατηφόρα τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά τελικά φαίνεται να ανακτά μέρος της φόρμας της υπό τον Ουρουγουανό προπονητή Γκουστάβο Πογιέτ, τον πρώην προπονητή της Μπορντό, τον οποίο ο Ντεσάμπ γνώρισε στην Τσέλσι το 1999-2000.

Το 52ο στην κατάταξη έθνος μπορεί να μην έχει μεγάλα ονόματα, αλλά ηγείται από τον αμυντικό της Λίβερπουλ Κώστα Τσιμίκα και τον τερματοφύλακα της Μπενφίκα Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

“Είναι μια πολύ καλή ομάδα με αυτό που μπορεί να φέρει ο Γκουστάβο Πογιέτ σε επίπεδο επιθετικότητας. Έχουν μεγάλη επιθετική ποιότητα”, προειδοποίησε ο Ντεσάμπ.

– Ο Ντεμπελέ κάνει αίτηση –

Αφού διατήρησε τον Νο 1 τερματοφύλακά του, Μάικ Μαϊνάν, και τον αμυντικό Νταγιότ Ουπαμεκάνο απέναντι στο Γιβραλτάρ, οι οποίοι ήταν εξαντλημένοι, ο “DD” ελπίζει να βρει τους δύο ισχυρούς άνδρες του στο γήπεδο του Stade de France, το οποίο θα δοκιμαστεί σκληρά από τον τελικό του Top 14 το βράδυ του Σαββάτου, αλλά θα φροντιστεί καλά από τους γηπεδούχους.

Θα πρέπει να μετρήσει τις αισθήσεις του Εντουάρντο Καμαβίνγκα, ο οποίος έφυγε από το γήπεδο την Παρασκευή κουτσαίνοντας πολύ χαμηλά αφού έλαβε πατερίτσα. Την Κυριακή, ωστόσο, ο Μαδριλένος φάνηκε να έχει επανέλθει καλά στην προπόνηση πριν από τον αγώνα.

Ο επιθετικός της Les Bleus, Ousmane Dembélé, διαχειρίζεται τη μονομαχία του με τον Jayce Olivero του Γιβραλτάρ στις 16 Ιουνίου 2023 στο Φάρο (AFP/Archives - FRANCK FIFE)
Ο επιθετικός της Les Bleus Ousmane Dembélé διαχειρίζεται τη μονομαχία του με τον Jayce Olivero του Γιβραλτάρ στις 16 Ιουνίου 2023 στο Φάρο (AFP/Archives – FRANCK FIFE)

Ορισμένοι από τους συνήθεις βασικούς παίκτες της πρώτης ομάδας, όπως ο Ζιλ Κουντέ και ο Ουσμάν Ντεμπελέ, θα εξακολουθούν να ελπίζουν να ξεκινήσουν έναν αγώνα σε αυτή τη συγκέντρωση. Αυτά τα δύο βασικά στελέχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησαν στον πάγκο στο Φάρο, υπέρ των Μπέντζαμιν Παβάρ και Κομάν.

Στην επίθεση, ο Ντεσάμπ πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα στον Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος σκόραρε την Παρασκευή, και τον Ραντάλ Κολο Μουάνι, σύμβολο του μέλλοντος.

Όσο για τον Mbappé, λογικά θα βρεθεί στο γήπεδο για να ολοκληρώσει μια ταραχώδη εβδομάδα στα παρασκήνια για το ζήτημα του μέλλοντός του. Αν ο Παριζιάνος πετύχει δύο γκολ, θα ισοφαρίσει τον Μισέλ Πλατινί στον πίνακα των Γάλλων σκόρερ.