Thu. Sep 19th, 2024
Μάτσου Πίτσου Περού

Το Περού μόλις δημοσίευσε νέους κανονισμούς για τα τυχερά παιχνίδια. Το Περού ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέες νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στη ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών της χώρας. Οι νέοι κανονισμοί θα υποβάλλουν τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περού σε μια σειρά υποχρεώσεων που αποσκοπούν στην παροχή στο κράτος των πόρων που χρειάζεται για την προώθηση ορισμένων κοινωνικών έργων. Βασίζεται σε προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν έτυχαν της έγκρισης όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Παρά ορισμένες υποχρεώσεις, οι νέες νομικές διατάξεις δεν προορίζονται να είναι υπερβολικά αυστηρές

Το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού του Περού (Mincetur) ενέκρινε τους κανονισμούς της χώρας σχετικά με τα αθλητικά στοιχήματα και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Το ολοκληρωμένο έγγραφο, επίσημα γνωστό ως Supreme Decree 005-2023-Mincetur, περιγράφει τις τεχνικές και κανονιστικές απαιτήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Περού.

Ο νόμος της χώρας για τα τυχερά παιχνίδια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά τη δημοσίευση των κανονισμών. Αυτό αφήνει στους φορείς εκμετάλλευσης ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού, Juan Carlos Mathews, δήλωσε με την ευκαιρία ότι είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζεται αυτή η σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και ότι στη Νότια Αμερική, το Περού γίνεται η τρίτη χώρα που το ρυθμίζει μετά την Κολομβία και την Αργεντινή, στις επαρχίες του Μπουένος Άιρες, της Κόρδοβα και της Μεντόζα.

Οι κανονισμοί αυτοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Φεβρουαρίου 2024, οι φορείς εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην αγορά τυχερών παιχνιδιών του Περού έχουν προθεσμία ενός μηνός για να αποκτήσουν άδεια. Αυτό δίνει στις εταιρείες από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2024 για να υποβάλουν αίτηση. Εάν δεν το πράξουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως 990.000 περουβιανά σολ (S/), ή 245.394 ευρώ, και όχι λιγότερο από 742.500 S/. Το Υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι η μη υποβολή αίτησης για άδεια μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη- η κυβέρνηση θα απαγορεύσει επίσης στους παραβάτες φορείς εκμετάλλευσης να προσφέρουν παιχνίδια.

Σύμφωνα με τον Juan Carlos Mathews, οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν στο περουβιανό κράτος να εισπράττει σχεδόν 162 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία θα επενδυθούν στην επανενεργοποίηση του τουρισμού, στην κατασκευή τουριστικών υποδομών, στην προώθηση του αθλητισμού και στη συμμετοχή σε προγράμματα ψυχικής υγείας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεάσει τα στοιχήματα και τις πληρωμές των βραβείων, καθώς θα εισπράττονται όλα τα χρηματικά έπαθλα. Ο φόρος θα αφορά τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Ένας νέος κανονισμός που είναι καρπός συλλογικής εργασίας και συνέργειας ιδεών

Οι δημοσιευμένοι κανονισμοί είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης που συγκέντρωσε 772 γνώμες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν εισηγήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Περού. Άλλοι οργανισμοί στους οποίους ζητήθηκε η γνώμη περιελάμβαναν φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών, προμηθευτές, δικηγορικά γραφεία και διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες. Στη συνέχεια, η Mincetur διοργάνωσε συναντήσεις με επαγγελματίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και με συνδικάτα και προμηθευτές τεχνολογίας.

Για τον Mathews, το αποτέλεσμα αυτό είναι υψίστης σημασίας, καθώς καταδεικνύει το συντονισμένο έργο που επιτελεί η Mincetur με διαφάνεια, προβλεψιμότητα και διαφάνεια. Στην πραγματικότητα, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στο θέμα συμμετείχαν στη διαδικασία κατάρτισης των κανονισμών. Τον Αύγουστο του 2022, ο Πρόεδρος του Περού Pedro Castillo υπέγραψε τον νόμο 31 557, ο οποίος αποσκοπούσε στη ρύθμιση της βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών της χώρας. Ωστόσο, ο νόμος αυτός επικρίθηκε από ορισμένους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι προτιμούσαν την αρχική νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά απάλλασσε τους ξένους φορείς από τη φορολογία.

Στη συνέχεια το Περού ψήφισε τον νόμο αριθ. 31 806, ο οποίος τροποποίησε ορισμένες διατάξεις του αρχικού κειμένου. Οι τροποποιήσεις αυτές περιελάμβαναν τον τριπλασιασμό του τέλους άδειας σε 2,97 εκατ. δολάρια S$ ή στο 3% του καθαρού εισοδήματος, ανάλογα με το ποιο από τα δύο ήταν υψηλότερο. Ο νόμος καθιέρωσε επίσης ένα καθεστώς σημείου κατανάλωσης για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, με τη χρήση μόνο Περουβιανών διευθύνσεων τομέα.