Fri. Oct 18th, 2024
Βραζιλία

Σε μια ιστορική κίνηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας ενέκρινε κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και των αθλητικών στοιχημάτων στη χώρα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τη νομιμοποίηση. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ρήξη με το καθεστώς του απερχόμενου προέδρου Jair Bolsonaro, ο οποίος αντιστεκόταν στην υιοθέτηση νέων κανόνων στον τομέα αυτό.

Νομικές διατάξεις που αποσκοπούν στην πειθάρχηση της βραζιλιάνικης βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών

Βραζιλία, το 10th μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει έρθει πιο κοντά στην πλήρη ρύθμιση του τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόσφατα το νομοσχέδιο 3626/23, το οποίο έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις από τότε που εισήχθη από τον βουλευτή Adolfo Viana. Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να αναμένει τη γνώμη της Ομοσπονδιακής Γερουσίας, η οποία έχει 45 ημέρες για να σχολιάσει. Μία από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ο αποκλεισμός των ξένων φορέων εκμετάλλευσης από την προσφορά ρυθμιζόμενων υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών στη Βραζιλία. Για να συμμορφωθούν με αυτό, οι εταιρείες πρέπει να έχουν συσταθεί σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκαιο και να έχουν την έδρα και τη διοίκησή τους στη χώρα.

Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό αυτό θα λειτουργήσει ως εμπόδιο για τους ξένους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστούν με τοπικές εταιρείες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά. Το ψήφισμα αυτό έρχεται μόλις δύο μήνες μετά τη ρύθμιση της Βραζιλίας για τα αθλητικά στοιχήματα με φόρο 18%το οποίο αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τους φορείς εκμετάλλευσης να πληρούν διάφορες τεχνικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου και της ιδιότητας μέλους ενός φορέα αθλητικής ακεραιότητας. Επιπλέον, πρέπει να τηρούν αυστηρές πολιτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο διατηρεί τον φόρο εισοδήματος στο 18%, ο οποίος σύμφωνα με τους σχολιαστές αυξάνεται σε περίπου 31-34% όταν λαμβάνονται υπόψη οι πρόσθετες εισφορές. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές ελαφρύνσεις για το εισόδημα από τυχερά παιχνίδια. Ενώ προηγουμένως είχε προταθεί 10% για την κοινωνική ασφάλιση, αυτό έχει πλέον μειωθεί στο 2%. Άλλες αποστολές περιλαμβάνουν 1,82% για το Υπουργείο Παιδείας, 6,63% για τον αθλητισμό και 5% για τον τουρισμό. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να καταβάλουν τέλος άδειας ύψους 30 εκατομμυρίων R30, ή 5,69 εκατομμυρίων ευρώ, για να προσφέρουν παιχνίδια μέσω μιας ενιαίας εφαρμογής στοιχημάτων. Οποιαδήποτε πρόσθετη προσφορά θα απαιτούσε άλλη άδεια. Το νομοσχέδιο μειώνει επίσης τη διάρκεια των αδειών από 5 σε 3 έτη.

Ελπίδα από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα

Μια άλλη πτυχή της νομοθεσίας είναι η απαγόρευση των μπόνους στοιχημάτων και των πιστωτικών γραμμών που χορηγούνται στους πελάτες. Επιπλέον, το νομοσχέδιο απαιτεί όλες οι διαφημίσεις να συμμορφώνονται με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα πρέπει να αφαιρούνται με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες πληρωμών για την καταπολέμηση του υπεράκτιου τζόγου. Μόνο ιδρύματα εξουσιοδοτημένα από την Κεντρική Τράπεζα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πληρωμών και ένας παίκτης μπορεί να μεταφέρει χρήματα μόνο σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου η έδρα είναι και διαχειρίζεται στη Βραζιλία.

Αυτή η νομοθετική κίνηση σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο βήμα στο περίπλοκο ταξίδι της Βραζιλίας για τη ρύθμιση του κλάδου των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Μετά από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας του απερχόμενου προέδρου Jair Bolsonaro να εγκρίνει νέους κανόνες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον κλάδο των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναζωπύρωσε τις ελπίδες για την επισημοποίηση του τομέα. Τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ομοσπονδιακή Γερουσία, καθώς η Βραζιλία περιμένει να δει αν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική έγκριση για την εισαγωγή ρυθμιζόμενων διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ο Adolfo Viana τόνισε ότι το νομοσχέδιο ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω δουλειά για να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα προβλήματα. Κατά την άποψή του, οι νομοθετικές καινοτομίες που προτείνονται από την εκτελεστική εξουσία είναι σημαντικές και θετικές, αλλά δεν επιλύουν όλα τα ζητήματα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η δίκαιη και ασφαλής λειτουργία των αθλητικών στοιχημάτων προκαθορισμένων στοιχημάτων στη Βραζιλία. Προέτρεψε τους νομοθέτες να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη διεύρυνση και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα τυχερά παιχνίδια στη χώρα.