Fri. Oct 18th, 2024

Πυροσβέστες ξεκίνησαν την Πέμπτη επιχείρηση για τη διάσωση δεκάδων κατοίκων πολλών χωριών που έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία, τη μεγάλη πεδιάδα της κεντρικής Ελλάδας, η οποία έχει μετατραπεί σε “μια τεράστια λίμνη”.

Ισχυρές βροχοπτώσεις άρχισαν να πέφτουν το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη στο διαμέρισμα Μαγνησίας, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά του, την πόλη-λιμάνι του Βόλου, και στα χωριά του Πηλίου Όρους, πριν πλήξουν τις πόλεις Καρδίτσα και Τρίκαλα στη Θεσσαλία την Τετάρτη.

“Ένας βοσκός βρέθηκε νεκρός σε χείμαρρο”, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες σε τέσσερις από το βράδυ της Δευτέρας.

Ο θεσσαλικός κάμπος, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, που διασχίζεται από μεγάλα ποτάμια, έχει μετατραπεί σε “μια τεράστια λίμνη”, αναφώνησε ο Γιάννης Αρτόπιος, εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, στη δημόσια τηλεόραση Ert.

Μια γέφυρα κοντά στην πόλη των Φαρσάλων πάνω από τον Ενιπέα, έναν τοπικό ποταμό, κατέρρευσε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Εξήντα τέσσερις άνθρωποι “έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά Αγία Τριάδα, Καλύβια και Καλογριανά”, κοντά στην Καρδίτσα, θρήνησε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι “έξι άνθρωποι αγνοούνται”.

“Επιχειρησιακά”, η κυκλοφορία ήταν “πολύ δύσκολη μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας”, κατά μήκος ενός πλημμυρισμένου ποταμού στον οποίο “έχει σπάσει ένα φράγμα”, πρόσθεσε.

“Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φαινόμενο”, δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Πρόσθεσε ότι η “υψηλή στάθμη των υδάτων” δυσχεραίνει την πρόσβαση στον Παλαμά και στα κοντινά χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχό και Αγία Τριάδα “για την εκκένωση των κατοίκων”.

Αποστέλλονται ομάδες επέμβασης με δύτες” και σωσίβιες λέμβους, πρόσθεσε.

– Σπίτια κάτω από το νερό –

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εικόνες, σπίτια στο χωριό Παλαμάς στην περιοχή της Καρδίτσας και σε γειτονικές πόλεις βρίσκονται κάτω από το νερό.

Στην περιοχή επενέβη ελικόπτερο Super Puma για τη διάσωση ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Συνολικά, 480 πυροσβέστες με 195 οχήματα με την υποστήριξη του στρατού συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε μια περιοχή που είναι “πολύ δύσκολη” η πρόσβαση λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μια παραλία κατακλύζεται από συντρίμμια και σκουπίδια μετά από έντονη βροχόπτωση στη Νέα Αγχίαλο, κοντά στο Βόλο, στην κεντρική Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP - Σάκης Μητρολίδης)
Μια παραλία καλυμμένη από συντρίμμια και σκουπίδια μετά από δυνατή βροχή στη Νέα Αγχίαλο, κοντά στο Βόλο στην κεντρική Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 (AFP – Σάκης Μητρολίδης)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στη βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και να δημιουργήσει μια μονάδα συντονισμού έκτακτης ανάγκης στη Λάρισα, μια μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας.

Το νερό έχει ύψος “μεταξύ 1,5 και 2 μέτρων” και “οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους χωρίς καμία βοήθεια”, δήλωσε ο Γιώργος Σακελλαρίου, δήμαρχος του Παλαμά, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η βροχή που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση και τους ειδικούς ως “ακραίο φαινόμενο όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε 24 ώρες”, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε χωράφια στη Θεσσαλία.

“Οι ζημιές έχουν αρχίσει να εκτιμώνται στους νομούς αυτούς” και “θα καταβληθούν αποζημιώσεις” στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που επλήγησαν, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Η κακοκαιρία αυτή ακολουθεί τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων.

“Δυστυχώς στην Ελλάδα (…) πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε για δασικές πυρκαγιές, αλλά για πλημμύρες, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ στενά”, δήλωσε ο Balazs Ujvari, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

“Εάν χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”, υποσχέθηκε.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα περιέχει περισσότερους υδρατμούς (περίπου 7% για κάθε πρόσθετο βαθμό), αυξάνοντας τον κίνδυνο επεισοδίων ισχυρών βροχοπτώσεων που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η αστικοποίηση, οδηγούν σε πλημμύρες.

Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν σκοτώσει συνολικά 11 ανθρώπους.