Fri. Oct 18th, 2024

Εκατοντάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα την Πέμπτη για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές.

Οι καταστροφικές φλόγες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στους πρόποδες του όρους Πάρνηθας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος στα περίχωρα της Αθήνας, και εδώ και δύο ημέρες απειλούν ένα σημαντικό εθνικό πάρκο που φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Το βράδυ της Τετάρτης, “υπήρξε μια έκρηξη φωτιάς” στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτόπουλος στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ.

Εξήγησε ότι η πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων βρισκόταν σε μια περιοχή που αναμειγνύει δάσος και αστικό ιστό, περίπου είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της ελληνικής πρωτεύουσας.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι Αθηναίοι που ζούσαν σε ορισμένες περιοχές του κέντρου μπορούσαν να δουν από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρά τους φλόγες και μια πυρκαγιά στους δασωμένους λόφους κοντά στην πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αθηναϊκός ουρανός γέμισε με πυκνό καπνό και στάχτη σε ορισμένα σημεία.

Το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου μια τεράστια πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σχηματίζει πλέον ένα ενιαίο μέτωπο μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων.

Οι σοροί 19 πιθανών μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, βρέθηκαν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.

Ελλάδα: Πυρκαγιές στα βορειοανατολικά (AFP - Cléa PÉCULIER, Laurence SAUBADU)
Ελλάδα: πυρκαγιές στα βορειοανατολικά (AFP – Cléa PÉCULIER, Laurence SAUBADU)

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι, καθώς η περιοχή αποτελεί σημαντικό σημείο εισόδου για τους μετανάστες από τη γειτονική Τουρκία, είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα θύματα μεταξύ εκείνων που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια τρίτη μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε στη Βοιωτία, βόρεια της Αθήνας, όπου ένα βυζαντινό μοναστήρι χιλίων ετών, ο Όσιος Λουκάς, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, γλίτωσε οριακά την καταστροφή την Τετάρτη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ξηρασία και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους θα διατηρηθούν μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 38°C αυτή την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πυροσβέστες δίνουν μάχη με πυρκαγιά στις Αχαρνές, βόρεια της Αθήνας, στις 23 Αυγούστου 2023 στην Ελλάδα (AFP - Άγγελος Τζωρτζίνης)
Πυροσβέστες δίνουν μάχη με πυρκαγιά στις Αχαρνές, βόρεια της Αθήνας, στις 23 Αυγούστου 2023 στην Ελλάδα (AFP – Άγγελος Τζωρτζίνης)

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα βιώνει το χειρότερο καλοκαίρι πυρκαγιών από την εισαγωγή των χαρτών κινδύνου πυρκαγιάς το 2009.

“Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση”, δήλωσε.

Σφοδρές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει ορισμένα τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Εύβοια, στα τέλη Ιουλίου, λόγω ενός μακρόχρονου καύσωνα με θερμοκρασίες που κατά τόπους ξεπερνούσαν τους 45°C.