Παναγιώτης Πικραμμένος: Θα γίνει τεράστια προσπάθεια στη Δικαιοσύνη

0
22

Τα επόμενα βήματα της Αντιπροεδρίας περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89 και τη δημοσιογράφο κα Μαρία Νικόλτσιου. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε παράλληλα σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των πολιτών με το κράτος, την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, τις Ανεξάρτητες Αρχές, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στα ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντιπρόεδρος ανέφερε:

“Στην Αντιπροεδρία κινούμαστε κυρίως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες και σύμφυτες με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα είναι κατά ένα μέρος, προϋπόθεση της εκμετάλλευσης του οικονομικού πακέτου που πρόκειται να μας δοθεί, και ειδικότερα στον χώρο των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Εκεί προτίθεμαι να αναλάβω ορισμένες πρωτοβουλίες, κάτι που έχω κάνει και στο παρελθόν, στο διάστημα της προεδρίας μου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είχαν δημοσιευτεί δύο μεταρρυθμιστικοί νόμοι, πάντα σε συνεργασία με τους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης, όπως και τώρα, τα πάντα θα γίνουν σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης και με όλους τους αρμόδιους φορείς. Και αυτό γιατί, προϋπόθεση για κάθε μεταρρύθμιση είναι να έχει “χωνευτεί” και έχει γίνει αποδεκτή από αυτούς τους οποίους θα εφαρμοστεί”.

Για την πανδημία, τη δυνατότητα να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και το πώς μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από την κυβέρνηση το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε:

“Υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πρέπει να διατηρηθούν. Τα στοιχεία αυτά κατά τη γνώμη μου, είναι η γλώσσα την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και πριν από όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, η γλώσσα της αλήθειας, η γλώσσα της προσέγγισης και όχι η γλώσσα του “κουνάω το δάχτυλο”, η γλώσσα του ενδιαφέροντος. Δεύτερο στοιχείο είναι ότι όπως πάλι έδειξε πρώτος ο πρωθυπουργός, καταφεύγει σε επιστήμονες για να βγάλει συμπεράσματα, τα οποία κατόπιν περνά από την πολιτική σκοπιά και κρίση για να τα εφαρμόσει. Τα ίδια αυτά αποτελέσματα θα τα δούμε και στην οικονομία, καθώς ήδη έχει μιλήσει για το ότι θα πάμε στην εκμετάλλευση των χρημάτων τα οποία θα μας δοθούν με κάποιο σχέδιο, και ήδη έχει ομιλήσει για ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα καταρτίσει αυτό το σχέδιο”.

Για τα προβλήματα στην απονομή Δικαιοσύνης και την επιτάχυνση των διαδικασιών:

“Σίγουρα θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Δύο λόγους τους οποίους μπορώ να επισημάνω για τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι μια νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στους δικαστές και στον μη έλεγχό τους, και ο δεύτερος είναι η έλλειψη μέσων η οποία υπάρχει. Τώρα υπάρχει η ευκαιρία, τι πιο ωραίο μέσα στο πακέτο να προβλέπεται η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων στα ψηφιακά προγράμματα, η αυστηροποίηση του πλαισίου, να αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη δικαστών και υπαλλήλων να εργάζονται με τα ψηφιακά συστήματα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βοηθήσει πολύ, και είναι πλέον και ώριμη η κατάσταση, γιατί το δέχονται όλοι οι συνάδελφοι δικαστικοί λειτουργοί”.

Για την πρωτοβουλία του για τη θεσμική στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών:

Όπου κινηθώ, θα κινηθώ πάντα με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Eπειδή οι διάφορες ανεξάρτητες αρχές έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα χρονικά διαστήματα και έχουν εξασφαλίσει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν δημιουργήθηκαν διάφορα εντός εισαγωγικών προνόμια, είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα να μπορέσουμε όλα αυτά να τα κάνουμε κοινά και μέσω αυτών να δούμε και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η ύπαρξη τόσων αρχών, αν πρέπει να τις περιορίσουμε, αν πρέπει να δημιουργήσουμε”.

Για τους τρόπους να ξεπεραστεί πανευρωπαϊκά η κρίση του κορονοϊού και την ευχή του για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας:

“Θα ήθελα ένα ομόσπονδο κράτος της Ευρώπης και πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε προς τα εκεί, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μια Ευρώπη χωρισμένη σε έθνη είναι πολύ μικρή για να αντιπαρατεθεί στις παγκόσμιες οικονομίες. Ένα μήνυμα μπορεί να συναχθεί από την ονομασία του νέου πακέτου από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ονόμασε το πακέτο Next Generation EU. Που σημαίνει ότι φαντάζεται ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά στην Ευρώπη, που θα έχει κοινά οράματα και στόχους. Οπωσδήποτε δεν θα είναι γραμμική η εξέλιξη. Θα έχουμε πισωγυρίσματα, θα έχουμε και εθνικιστικές εκδηλώσεις και λαϊκισμούς, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος η πορεία θα είναι σταθερά προς τα εκεί”.

Για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά:

“Το θέμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Όμως ο ρεαλισμός και η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Μετά την πολύ ευφυή κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δουν την κατάσταση στον Έβρο με τα ίδια τους τα μάτια τα συμβαίνοντα, αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι ότι εδώ πρόκειται περί της προασπίσεως των ευρωπαϊκών συνόρων”.
capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here