Ελληνίδα επιστήμονας ανακάλυψε το γονίδιο της παιδικής λευχαιμίας

0
57

Η γενετίστρια – βιολόγος Έλλη Παπαεμμανουήλ βρήκε της αιτία της μυελοδυσπλασίας, ανοίγοντας δρόμο για νέες θεραπείες.

Η Ελληνίδα γενετίστρια/βιολόγος, Έλλη Παπαεμμανουήλ, είναι επίκουρη καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Στην έρευνά της αναζήτησε και ανακάλυψε το γονίδιο που προκαλεί την παιδική λευχαιμία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, πραγματοποίησε κλινικές δοκιμές σε 1.450 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία, οι οποίοι είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως την ηλικία ή την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.

Η επιστήμονας διαπίστωσε πως ενώ φαινομενικά πάσχουν όλοι από την ίδια αρρώστια, στην πραγματικότητα χωρίζονται σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές ομάδες, ενώ το 70% των διαφορών τους στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφείλεται στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ πήρε το πτυχίο της το 2004 από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Εξασφάλισε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο και διεξήγαγε έρευνες σχετικές με τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου και για παιδική λευχαιμία. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ είναι και επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Έχει εργαστεί επίσης στο Cambridge, στο Wellcome Trust Sanger Genome Campus, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο.

Σήμερα η Δρ. Παπαεμμανουήλ συντονίζει κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες, με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.
doctv.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here