Ο Ερντογάν απειλεί τον Άσαντ με πόλεμο και παίζει με την τύχη του.

0
362

Προειδοποίηση στην Συρία ότι θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σύρραξης εάν επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στην επαρχία Ιντλίμπ έστειλε η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα πράξει οτιδήποτε είναι απαραίτητο ώστε να προστατεύσει τα στρατεύματά της και κάλεσε το καθεστώς Άσαντ στην Δαμασκό να «μην παίζει με την φωτιά».Η δήλωση Τσαβούσογλου έρχεται μία ημέρα αφότου οχηματοπομπή του τουρκικού στρατού έγινε στόχος βομβαρδισμού ενώ κινούνταν πως ένα από παρατηρητήρια που εγκαθιδρύθηκαν στην Ιντλίμπ μετά την περσινή ρωσο-τουρκική συμφωνία για διατήρηση της άτυπης εκεχειρίας στην επαρχία. Η τουρκική πλευρά απέδωσε την ευθύνη στην Δαμασκό και κατήγγειλε πως πρόκειται για ευθεία παραβίαση της συμφωνίας. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την επίθεση.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Συρία και φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τους τελευταίους μήνες ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει επί το πλείστον στα χέρια τζιχαντιστών – κάτι που η Άγκυρα είχε δεσμευτεί ότι θα αποτρέψει. Από τον Απρίλιο ο συριακός τακτικός στρατός έχει αρχίσει να παραβιάζει την εκεχειρία και να διεκδικεί εδάφη.

Στην πράξη αυτό φέρνει τον συριακό στρατό επικίνδυνα κοντά στις τουρκικές δυνάμεις. Η Δαμασκός φαίνεται πως αντιλήφθηκε το τουρκικό κομβόι ως απόπειρα αποτροπής της επέκτασής της στην Ιντλίμπ, την στιγμή που οι συριακές τακτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την κωμόπολη Σαν Σεϊχούν.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τον ρόλο της Ρωσίας, η οποία συνεργάζεται με την Τουρκία αλλά συνάμα στηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να μετακινήσει το επίμαχο 9ο παρατηρητήριο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.
defence-point.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here