Καταστροφή αρχαίων ελληνικών ναών από φανατισμένους θρησκόληπτους ιουδαίους της εποχής των πρωτοχριστιανικων χρόνων.

0
212

Η ακόλουθη επιστολή σταλμένη από τον Πάπα Γρηγόριο στον «άγιο» Αυγουστίνο του Καντέρμπουρυ (πέθανε το έτος 604) με ημερομηνία 17 Ιουνίου του 601, μεταφέρθηκε από τη Ρώμη στη Βρετανία από τον Επίσκοπο Μελίτωνα και εξηγεί το λόγο που οι χριστιανοί δεν γκρέμισαν την Ακρόπολη.«Ανησυχούμε σφόδρα, καθώς μετά την αναχώρηση των αδελφών μας… δεν έχουμε λάβει καμία είδηση σχετικά με την επιτυχία του τα ξιδιού. Όταν, επομένως, ο Παντοδύναμος Θεός σε παραδώσει στον ευσεβέστατο Επίσκοπο Αυγουστίνο, αγαπητό εν Χριστώ αδελφό, πες του τι αποφάσισα, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, σχετικά με το ζήτημα της Αγγλίας.

[…]

»Οι εδωλολατρικοί ναοί στο έθνος αυτό δεν πρέπει να καταστραφούν όμως, ας καταστραφούν τα είδωλα που βρίσκονται εντός τους – ας προετοιμαστεί αγιασμός και ας ραντιστούν με αυτόν οι εν λόγω ναοί, ας χτιστούν άγιες τράπεζες και ας τοποθετηθούν εκεί ιερά λείψανα. Γιατί, εαν οι ναοί αυτοί είναι καλά χτισμένοι, είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν και από τη λατρεία του διαβόλου να χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία του αληθινού θεού… και το έθνος, βλέποντας ότι οι ναοί του δεν καταστρέφονται, ίσως να απορρίψει τα σφάλματα που ενστερνίζεται και να γνωρίσει και να λατρέψει τον αληθινό θεό και με μεγαλύτερη άνεση να πλησιάσει μέρη, τα οποία είναι ήδη γνώριμα. Και επειδή οι ναοί έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σφαγή πολλών βοδιών σε θυσίες προς τους διαβόλους, πρέπει να ξεχρεωθεί το σφάλμα επιδεικνύοντας κάποια περισυλλογή.

»Ας γιορτάσουν με περισυλλογή και θρησκευτική νηστεία και να πάψουν να προσφέρουν κτήνη στο διάβολο αλλά να θυσιάσουν αγελάδες για να δοξάσουν το θεό και να ευχαριστήσουν τον παντοδότη για όλα όσα τους συντηρούν. Γιατί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδύνατο να διαγραφεί το παραμικρό μεμιάς από τα αγύριστα κεφάλια τους… γιατί αυτός που επιχειρεί να ανέλθει στα ανώτατα επίπεδα, το πετυχαίνει με βήματα, όχι με άλματα.»

Πριν ακόμη βεβαιωθεί ότι ο Αυγουστίνος έφτασε στην Αγγλία, ο Πάπας ρωτά να μάθει νέα του: «Παρ” ότι είναι απίθανο οι συνεργάτες σας να δολοφονηθούν από συμμορίες ληστών όταν τους στείλετε για μια δουλειά, είναι θετικό γι” αυτούς να γνωρίζουν ότι τους σκέφτεστε, όμως αποφύγετε να φανείτε πιεστικοί.

»Κατά δεύτερο, ο Πάπας γνωρίζει ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή και δεν την αποδέχονται εύκολα, ειδικά όταν μιλάμε για σημαντικά θέματα στη ζωή, όπως η θρησκεία ή η εργασία. Ποτέ να μην επιμένετε όλα να αλλάξουν αμέσως. Η ταυτόχρονη προώθηση υπερβολικά πολλών αλλαγών θα κάνει τους ανθρώπους σας να αισθανθούν ότι απειλούνται. Εφόσον είναι απαραίτητη κάποια αλλαγή, εφαρμόστε τη σταδιακά και ενσωματώστε τη στις υφιστάμενες εργασιακές δομές.»

Προφανώς, η παραπάνω επιστολή πρέπει να στάλθηκε μόλις μία ή δύο ημέρες πριν φτάσει στον Πάπα μια επιστολή από τον Αυγουστίνο. Μόλις πέντε ημέρες αργότερα, στις 22 Ιουνίου του 601, στάλθηκε στον Αυγουστίνο μια νέα επιστολή, στην οποία δινόταν απάντηση σε μία σειρά ερωτημάτων που είχε υποβάλει στον Πάπα.
ekivolosblog.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here