Ο νομισματικός πόλεμος και τα κρυπτονομίσματα θα καταστρέψουν την Νέα Ιουδαϊκή Τάξη των Πραγμάτων και θα διαλύσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρωτοκαθεδρία ΗΠΑ

0
179

Στην Ο.Δ. έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη σημασία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της υποτίμησης ή της διολίσθησης νομισμάτων που ακολουθεί η Κίνα κυρίως για την κυριαρχία της στο διεθνές εμπόριο. Έχουμε επίσης αναλύσει γιατί το ευρώ ως ένα σχετικά ισχυρό νόμισμα που δεν ταιριάζει στην Ελληνική οικονομία, της οποίας ο παραγωγικός προσανατολισμός είναι έντασης εργασίας.

Ο νομισματικός και εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τράμπ σε Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλιώς στην Ευρώπη της Γερμανίας, συνιστά βαρύτατο πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση και στη Νέα Τάξη. Αντίθετα ενισχύει τα έθνη-κράτη και αποδυναμώνει το κύριο κυβερνητικό προπύργιο της Ν. Τ. που εκφράζεται σήμερα κατά κύριο λόγο από το Βερολίνο. Εφ’ όσον ο Ντόναλντ Τράμπ επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία το φθινόπωρο του 2020 στην Προεδρία των ΗΠΑ, πράγμα πολύ πιθανό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οξύνει το νομισματικό και εμπορικό πόλεμο, με προοπτική την πλήρη κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συστημικά ΜΜΕ επιτίθενται στον Τράμπ για τον οικονομικό αυτόν πόλεμο και αυτό αποτελεί μια επί πλέον απόδειξη ποιους συμφέρει η χειραγώγηση και υποτίμηση νομισμάτων, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εμπορικών δασμών εισαγωγής. Η Ελλάδα ως μέλςο της ΕΕ και της ευρωζώνης ειδικότερα, θα πληγεί αρχικά από τον πόλεμο αυτό, αλλά προοπτικά θα ευνοηθεί εφ’ όσον η ύπαρξη της ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με πιθανή και τη διάλυσή της.
Παραθέτουμε ποιο κάτω ένα ρεπορτάζ των Financial Times του Λονδίνου για τον υπό εξέλιξη νομισματικό πόλεμο.

ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
Αναλυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν με προβληματισμό τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για τη χειραγώγηση των νομισμάτων τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτύρεται, επίσης, για το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν έχει ακόμη μειώσει τα επιτόκιά της ώστε να θωρακίσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Τους φόβους για την κλιμάκωση ενός «ψυχρού νομισματικού πολέμου» εξέφρασε χθες ο Χοακίμ Φελς, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της PIMCO, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Αν και ένας γενικευμένος νομισματικός πόλεμος –με άμεση παρέμβαση από τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις ή κεντρικές τράπεζες για να αποδυναμώσουν τις ισοτιμίες τους– δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμη πιθανότητα, δεν μπορεί πια να αποκλειστεί», αναφέρει ο Φελς της PIMCO. O Τραμπ έχει επανειλημμένως δηλώσει πως το δολάριο είναι ισχυρό στις αγορές συναλλάγματος, ισχυριζόμενος πως έτσι υποβαθμίζεται η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών και κατ’ επέκταση του μεταποιητικού κλάδου. Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, η Bank of America αναφέρει πως με αυτήν τη ρητορική μπορεί «να πυροδοτηθεί ένας νομισματικός πόλεμος».

Εκτος από τις πιέσεις που ασκεί ο Τραμπ στη Fed για να μειώσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχαν διαμηνύσει πρόσφατα πως εάν χρειαστεί θα στηρίξουν τις οικονομίες τους με μια επεκτατική νομισματική πολιτική. Ο λόγος είναι πως οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και στην Ασία έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, διότι θεωρεί πως τα εμπορικά ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας με αυτές τις χώρες τη θέτουν σε μειονεκτική θέση στην αρένα του παγκόσμιου εμπορίου. Ομως η επιβολή δασμών και η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, με συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη πλήξει τις οικονομίες της Γερμανίας, της Κίνας και όχι μόνον. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών υπόσχονται μέτρα στήριξης με την άσκηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τα νομίσματα των οικονομιών αυτών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διάφορους τρόπους για να αποδυναμώσει το δολάριο πέραν μιας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Παραδείγματος χάριν, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πουλήσει δολάρια στις διεθνείς αγορές νομισμάτων και να εγκαταλείψει, σε γενικές γραμμές, την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που ακολουθεί εδώ και δύο δεκαετίες. «Θεωρούμε πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος μιας αμερικανικής παρέμβασης στις αγορές νομισμάτων, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε απόλυτα», γράφει ο αναλυτής Μαρκ Κάχιλ σε έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.
Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Ιουλίου, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter πως η Κίνα και η Ευρώπη παίζουν ένα «μεγάλο παιχνίδι με τη χειραγώγηση των νομισμάτων τους».

Συμβουλές στη Λαγκάρντ
H Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει την καθοδήγηση των στενών συμβούλων του Μάριο Ντράγκι, όταν εκείνος της παραδώσει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετά τη λήξη της θητείας του, στα τέλη Οκτωβρίου. Ο διορισμός της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει τυπικά να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα θα χρειαστεί μια ομάδα ικανών συμβούλων όπως είναι ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισημαίνουν οι Financial Times.

Ο Ντράγκι έτρεφε μεγάλη εκτίμηση και στον Πέτερ Πράετ που ήταν προκάτοχος του Λέιν. Η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να βρει, επίσης, έναν ικανό αντικαταστάτη του Μπενουά Κερέ, ο οποίος θα αποχωρήσει από το δυναμικό της ΕΚΤ με την αλλαγή του χρόνου. Ο Κερέ μαζί με τον Πράετ ήταν οι βασικοί «αρχιτέκτονες» της νομισματικής πολιτικής που οδήγησαν την Ευρωζώνη σε τροχιά ανάπτυξης ύστερα από μακρά περίοδο αδράνειας. Υπάρχουν, παράλληλα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που είναι γνωστοί για το έργο τους στους κλειστούς κύκλους των οικονομολόγων αλλά τηρούν χαμηλό προφίλ. Οι Financial Times αναφέρονται, συγκεκριμένα, στον Μάσιμο Ροστάνιο, γενικό διευθυντή νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ, και στον Φρανκ Σμετς, γενικό διευθυντή ερευνών στην τράπεζα. «Η μεγάλη επιτυχία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ οφείλεται στους Ροστάνιο και Σμετς που ανέλαβαν την τεχνική ανάλυση των μέτρων τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή», σχολιάζει ο Μέρβιν Κράους, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στους Financial Times.
odosdrachmis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here