Μη λησμονούμε τη δύναμη της φύσης:Σχηματισμός νέων ποταμών με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες

0
48

Ένα νέο δίκτυο ποταμιών, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δρόμους στην Αργεντινή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian- υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό υποδεικνύει το πιθανό κόστος της εξάρτησης της χώρας από τις καλλιέργειας σόγιας.

Το εν λόγω δίκτυο νέων ποταμιών εμφανίστηκε στην κεντρική επαρχία του Σαν Λουΐ και έχει προκαλέσει σύγχυση σε επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους και αγρότες. Το μήκος του πλέον είναι 25 χλμ και στο βαθύτερο σημείο του έχει βάθος 25 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών, το Rio Nuevo (Νέος Ποταμός) διατρέχει την Κουένκα ντελ Μόρο, το λεκανοπέδιο της οποίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν γεμάτο δάση- τα οποία πλέον δεν υπάρχουν, καθώς αντικαταστάθηκαν από αραβοσίτου και σόγιας.

Η στροφή της Αργεντινής στην καλλιέργεια σόγιας είχε ως αποτέλεσμα
αποδασώσεις μεγάλης κλίμακας. Οι καλλιέργειες αυτές καλύπτουν πλέον το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γης. Περίπου 2,4 εκατομμύρια εκτάρια δασών έχουν χαθεί μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τη Greenpeace.

Η Αργεντινή είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έχοντας το 18% της παγκόσμιας παραγωγής. Το 2016, οι συνδυασμένες εξαγωγές ειδών σόγιας αντιπροσώπευαν το 31% των συνολικών εξαγωγών της.

Ωστόσο, από περιβαλλοντικής άποψης, υπάρχει πρόβλημα, καθώς,
αντίθετα με τα δάση που αντικατέστησε, δεν έχει μεγάλες ρίζες, ενώ φυτρώνει μερικούς μόνο μήνες του χρόνου. Αυτό έχει προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων και φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία συγκράτησης του νερού.

Αγρότες είχαν αρχίσει να αναφέρουν εμφανίσεις ρηχών καναλιών από το 2008, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια οι ρυθμοί διάβρωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, και τα κανάλια αυτά έχουν βαθύνει πολύ. Το αποτέλεσμα είναι κάποιες φορές ολόκληρα χωράφια να εξαφανίζονται κάτω από ιζήματα που φέρνουν τα νέα ποτάμια.

Μία δική μας μικρή αλλαγή, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη Φύση.

και σαφώς η Φύσις, θα βρεις τρόπους για να αντεπεξέλθει, αλλά πέραν του ότι αυτό είναι χρονοβόρο (με τα δικά μας δεδομένα, όχι της Φύσης βέβαια).

Από την άλλη κατά την διάρκεια της προσαρμογής η Φύσις ΔΕΝ κάνει διακρίσεις και πολύ πιθανόν να βρεθούμε προ εκπλήξεων, που μπορεί να μην μας πολυαρέσουν.

Αξίζει, λοιπόν να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς εν τέλει θα είμαστε κι εμείς αποδέκτες!
proionta-tis-fisis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here