Εκτός τόπου και χρόνου ο Ελβετικός τύπος δηλώνοντας ότι “το Μακεδονικό δεν εξάπτει τα πνεύματα”

0
175

Στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου η Συμφωνία των Πρεσπών που δείχνει να περνά σε δεύτερη μοίρα και στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Το Μακεδονικό δεν εξάπτει πλέον τα πνεύματα» η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: «Πριν λίγους μήνες ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολεμούσε τον συμβιβασμό που πέτυχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στο ονοματολογικό. Το όνομα των Σκοπίων ήταν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς μείζον πολιτικό ζήτημα. Η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες, ενώ στους δρόμους πραγματοποιούνταν μαζικές διαδηλώσεις. Στον προεκλογικό αγώνα, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται στο ζήτημα, τότε υπόσχεται πως αν εκλεγεί θα σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας σε περίπτωση που τα Σκόπια τολμήσουν να παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείται ωστόσο απίθανο ο Κ. Μητσοράκης να κάνει πράξη την απειλή του. Τα Σκόπια δεν φαίνεται να ανησυχούν ενόψει της πιθανής κυβερνητικής αλλαγής στην Αθήνα, μιας και γνωρίζουν ότι και η Ελλάδα κερδίζει από την επίλυση του ονοματολογικού.

Στον κ. Μητσοτάκη είναι απολύτως συνειδητό ότι η φήμη της χώρας του ενισχύθηκε στην ΕΕ σημαντικά μετά τις Πρέσπες. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αντίθεσή του στην συμφωνία με τα Σκόπια να ήταν στρατηγικής φύσης για να ικανοποιήσει την συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Υπάρχουν μάλιστα φωνές που ισχυρίζονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα για να διχάσει τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Σήμερα το ζήτημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αν εξαιρέσουμε τη Μακεδονία και την Θεσ/νίκη. Ο προεκλογικός αγώνας μονοπωλείται κυρίως από οικονομικά θέματα. Το Μακεδονικό έπεται με διαφορά. Όλα αυτά μου θυμίζουν το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, στις οποίες δεν αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα, λέει κάποιος δημοσιογράφος στην Αθήνα. Ουδείς ενδιαφέρεται πια για το θέμα, καταλήγει».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here