Η Μόσχα παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Λευκωσίας: «Δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ»!

0
644

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου στο ζήτημα των ερευνών και της τουρκικής προκλητικότητας πήρε και η Μόσχα. Χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ ανέφερε πως είναι «δικαίωμα της Κύπρου η εκμετάλλευση της ΑΟΖ», προκαλώντας περαιτέρω προβληματισμούς στην Άγκυρα.

Παράλληλα, στον απόηχο της διαθνούς κατακραυγής για τις τακτικές Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, ο Υποναύαρχος ΠΝ Κώστας Φυτίρης προειδοποίηση πως βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Στην επίσηµη καταδίκη των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αναµένεται να προχωρήσουν σήµερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Χθες πραγµατοποιήθηκε στο Λουξεµβούργο το Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά το οποίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Κύπριος οµόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης ενηµέρωσαν την Κοµισιόν και τους 26 υπουργούς των κρατών-µελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν στη λήψη συγκεκριµένων µέτρων και κυρώσεων στη διήµερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέµπτη στις Βρυξέλλες. Τότε λήγει -έτσι κι αλλιώς- το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει οι ηγέτες στην Αγκυρα για να περιορίσει την προκλητικότητά της. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη δίνει περιθώριο για επιβολή συγκεκριµένων µέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Η θέση της Ρωσίας
Υπέρ του δικαιώµατος της Κύπρου να εκµεταλλεύεται την ΑΟΖ της τάχθηκε χθες ο Βλαντιµίρ Τσιζόφ, πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ. Ο Τσιζόφ, που έχει υπηρετήσει στην Κύπρο, είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού και µιλάει ελληνικά, θεωρείται διπλωµατικό κεφάλαιο στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους» για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας δήλωσε: «Η ρωσική θέση είναι γνωστή και είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουµε το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να εκµεταλλευτεί την ΑΟΖ της. Οπότε οτιδήποτε κι αν συµβεί στην περιοχή θα πρέπει να λυθεί µε πολιτικά µέσα».

Κ. Φυτιρής: Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο
Οι απειλές του Ερντογάν άρχισαν από το 2011 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ο Υποναύαρχος Π.Ν και πρώην Διοικητής Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Κώστας Φυτιρής, στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για θερμό επεισόδιο τουλάχιστον μέχρι να γίνει η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο Ερντογάν παίζει τα χαρτιά του πιέζοντας και τη δική μας την πλευρά και τις χώρες και τις εταιρείες, δεν είναι τυχαίο το σημείο που επέλεξε για να κάνει ή εικονικά ή πραγματικά την πρώτη γεώτρηση, επέλεξε αυτή την περιοχή όπου το πρόβλημα παραμένει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα και προς την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Φυτιρής.

Όσον αφορά την αντίδραση της ΕΕ για τις εξελίξεις, ο κ. Φυτιρής σημείωσε πως αυτή θα περιοριστεί σε αυτή τη φάση, σε αυστηρές προειδοποιήσεις, μέχρι τα πράγματα να φτάσουν σε μια κατάσταση που να έχει πολύ μεγάλο κόστος η πρακτική της Τουρκίας και σε άλλα κράτη μέλη.

Επιδίωξη της Τουρκίας είπε, είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πετύχει ο στόχος της εξόρυξης σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο εάν φτάσουμε σαν τελευταία λύση στην στρατιωτική αντιπαράθεση θα αντισταθούμε με ό,τι έχουμε στη διάθεση μας, μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση όλοι να αγωνιστούμε για να πετύχει ο στόχος, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here