Φοβισμένος ο Νικολάς Μαδούρο: Διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμαστούν για απόκρουση πιθανής εισβολής των ΗΠΑ – “Σαρώνει” τις τάξεις για το ενδεχόμενο “προδοτών”!

0
83

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε επίσης τους στρατιωτικούς να «σαρώσουν» τις τάξεις τους αναζητώντας «προδότες», με φόντο την απειλή μιας επικείμενης αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμαστούν για να αποκρούσουν μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ σε ένα Tweet που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Έχω διατάξει όλα τις στρατιωτικές μονάδες να είναι προσεκτικές και σε επιφυλακή για να προστατεύσουν την ειρήνη, να καταστήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία να καταφέρει οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας μας αδύνατη. Η ειρήνη θα είναι η νίκη μας!», ανέφερε στο tweet του στα ισπανικά.

Το τιτίβισμα έρχεται καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι «όλες οι επιλογές» σχετικά με τη Βενεζουέλα είναι στο τραπέζι — μια φράση που αποδίδεται ιδιαίτερα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Το τιτίβισμα αντικατοπτρίζει μια παρόμοια διαταγή που ο Μαδούρο έδωσε αυτοπροσώπως, κατά τη διάρκεια μίας στρατιωτικής άσκησης που ονομάζεται «Βάδισμα της πίστης» στην βόρεια πολιτεία του Καραμπόμπο, σύμφωνα με έκθεση του El Nacional.

Μιλώντας ενώπιον των στρατιωτών την Τρίτη, ο πρόεδρος Μαδούρο τους διέταξε να συλλάβουν τους προδότες μέσα στις τάξεις τους.

​«Αν εμφανιστεί ένας προδότης, συλλάβετε τον αμέσως, είναι εντολή: συλλάβετε τον αμέσως!» Τόνισε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στον Στρατό να «ενεργοποιήσει» τα «οπλικά συστήματα προκειμένου να καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε περιπέτεια [κατά της Βενεζουέλας] για τον ιμπεριαλισμό», αναφέρει το El Nacional.

Νωρίτερα στις 30 Απριλίου, ο Χουάν Γκουάιδο έκανε άλλη μια προσπάθεια να ανατρέψει τον συνταγματικά εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας και τον Στρατό να βγουν στους δρόμους και να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι οι διοικητές όλων των περιφερειών και ζωνών άμυνας επιβεβαίωσαν την πλήρη πίστη τους στις νόμιμες αρχές της χώρας.

Παρόλα αυτά, ο Γκουάιδο συνεχίζει να καλεί το στρατιωτικό προσωπικό να λιποτακτήσει και να ενωθεί μαζί του.

Τον Μάιο, ο απεσταλμένος του Γκουάιδο στην Ουάσινγκτον Κάρλος Βέκιο έστειλε επιστολή προς τη Νότια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ ζητώντας «στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να εκπληρώσουμε τη συνταγματική μας υποχρέωση έναντι του λαού της Βενεζουέλας».

«Κατόπιν εντολής του προσωρινού προέδρου @jguaido, ζητήσαμε επίσημα από την @Southcom συνάντηση με μια τεχνική αντιπροσωπεία προκειμένου να προχωρήσουμε στον στρατηγικό και επιχειρησιακό προγραμματισμό με στόχο να σταματήσουμε τα δεινά των πολιτών μας και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία», ανέφερε ο Βέκιο.

​Ορισμένοι παρατηρητές έχουν ήδη διαγνώσει στην ρητορική του Βέκιο μία ανεπίσημη έκκληση για στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στις 20 Μαΐου, ο Βέκιο συναντήθηκε με αξιωματούχους του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

Στις 30 Απριλίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι τα θεσμικά όργανα της Βενεζουέλας πρέπει να υποστηρίξουν τον Γκουάιδο, προκειμένου να απαλλαγούν από τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Εν μέσω των γεγονότων που το Κάρακας χαρακτήρισε ως αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» σε σχέση με τη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει σε μια ειρηνική πολιτική μετάβαση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές της και ήδη επεξεργάζεται μια σειρά από νέες δέσμες κυρώσεων που στοχεύουν την Αβάνα και τη Μόσχα για τις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητές τους στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο ιστότοπος Free Beacon, επικαλούμενος τον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Έλιοτ Έιμπραμς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here