Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ – Βυθίζονται οι ασιατικές αγορές!

0
44

Οι ασιατικές αγορές βυθίστηκαν νωρίς το πρωί σε χαμηλά 3,5 μηνών, ενώ ευρωπαϊκές και αμερικανικές ετοιμάζονται για ακόμη μία ταραχώδη συνεδρίαση, καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων. Παρουσίασαν μάλιστα τη λίστα των προϊόντων που μπαίνουν στο στόχαστρο, από την οποία δεν λείπουν αυτή τη φορά κινητά τηλέφωνα, λαπτοπ και άλλα τεχνολογικά προϊόντα, αλλά εξαιρούνται τα φάρμακα.

Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ έδωσε τη λίστα στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό έχει να κάνει πιθανότατα με το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου. Η αμερικανική πλευρά θέλει ουσιαστικά να δει εάν έως τότε η κινεζική θα έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τραμπ προειδοποίησε το Πεκίνο να μην «το παρακάνει» στην απάντησή του στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα διαφανεί εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχουν επιτυχία σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η Κίνα έχει ανακοινώσει αντίποινα στη μορφή αύξησης των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων από 1ης Ιουνίου.

Η λίστα

Η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι 140 σελίδων και καλύπτει μία ευρύτατη γκάμη προϊόντων, που έως τώρα έμεναν στο απυρόβλητο. Η ένταξη στη λίστα κινητών τηλέφωνων, φορητών υπολογιστών, tablet και άλλων γκάτζετ και εξαρτημάτων- πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται σε κινεζικό έδαφος για λογαριασμό αμερικανικών κολοσσών- είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να κάνει βουτιά 5,8% το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα στη λίστα συναντά κανείς προϊόντα κάθε είδους: ενδύματα, υποδύματα, είδη γραφείου, όπως ξύστρες και μολύβια, βιβλία, λευκά είδη, ρολόγια, μοτοσυκλέτες, μηχανές για κούρεμα του γκαζόν, μουσικά όργανα, πυροτεχνήματα και βρεφικές πιπίλες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τρόφιμα, όπως φρέσκο κρέας, κακάο, βρεφικές τροφές.

Δεν υπάρχουν ωστόσο φαρμακευτικά προϊόντα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων. Εκτός λίστας μένουν και τα ορυκτά σπάνιων γαιών. Τα τελευταία είναι πολύ σημαντικά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και αμυντικού εξοπλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here