Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη Τουρκική βαρβαρότητα – Πρώην μέλος του Τουρκικού στρατού μιλά για την αθλιότητα του 1974: “Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους στην Κερύνεια”!

0
753

Αυτόπτης μάρτυρας που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό, μετέφερε στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο-αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ συγκλονιστικές στιγμές, από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, επιβεβαιώνοντας όλα όσα γνωρίζουμε και όλα όσα μένουν να αποδειχθούν για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα…

Όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα σε δημοσίευμα της με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς», το 1974, Τούρκοι στρατιώτες έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που θα μεταφέρονταν από την Κερύνεια στα Άδανα. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Τούρκοι στρατιώτες και ένας τρίτος –που είναι και η πηγή του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου– ο οποίος είχε πάει με τον τουρκικό στρατό για να δουλέψει στο νησί.

Αυτός, αποκάλυψε ότι οι συνάδελφοί του δολοφόνησαν με άγριο τρόπο και έθαψαν κοντά στο λιμάνι της Κερύνειας Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που επρόκειτο να μεταφερθούν στα Άδανα.

«Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, το 1974, ήταν περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός –τότε– μάρτυρας, ο οποίος –ανέφερε ο Λεβέντ– θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χθες αυτό που έγινε τότε.

Εντυπωσιακό είναι, πως σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στον κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε.

Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά.

Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο.

Από τις έρευνες της ΔΕΑ

Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκλονιστική είδηση στο SigmaLive, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους Νέστορας Νέστορος έκανε λόγο για εντελώς καινούριες πληροφορίες.

Αναζητούμε αγνοουμένους στην επαρχία Κερύνειας, είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εκατοντάδες αγνοουμένους.

«Έχουμε εντοπίσει πολλούς ομαδικούς τάφους από εκτελέσεις ή περισυλλογή νεκρών από πεδία μαχών» είπε ο Νέστορας Νέστορος, προσθέτοντας πως η μέλη της επιτροπής θα έρθουν σε επαφή με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο για να συζητήσουν περαιτέρω. Σε ερώτηση για το εάν έχει ξανακούσει για «θαμμένους ζωντανούς Ελληνοκύπριους» είπε «όχι» διευκρινίζοντας όμως πως ό,τι κι αν άκουγε «δεν θα φαινόταν παράξενο». Με την αποκάλυψη του Σενέρ Λεβέντ στην ουσία καταρρίπτεται το επιχείρημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για μη ύπαρξη άλλων ομαδικών τάφων στα κατεχόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here