Τι ήταν η «Σιδηρά Παρθένος», ένα από τα φριχτά βασανιστήρια του Μεσαίωνα (ΦΩΤΟ)

0
259

Μια μακάβρια φαντασίωση ενός ανθρώπου που πήρε σάρκα και οστά κι έγινε όργανο τιμωρίας στα χρόνια του Μεσαίωνα. Η «Σιδηρά Παρθένος» ήταν μια όρθια μεταλλική σαρκοφάγος με τεράστια καρφιά στο εσωτερικό της, τα οποία τρυπούσαν το θύμα, χωρίς να καταστρέφουν λειτουργικά όργανα, με αποτέλεσμα το θύμα να πεθαίνει με φριχτό πόνο από την αιμορραγία.

Η «Iron Maiden» ή αλλιώς «Σιδηρά Παρθένος»

Η «Iron Maiden» ή αλλιώς «Σιδηρά Παρθένος» ήταν ένα μεσαιωνικό όργανο βασανισμού. Όποιος βρισκόταν μέσα θα πέθαινε με έναν μακάβριο τρόπο, αργά και βασανιστικά. Τα αιχμηρά αντικείμενα που ήταν προσεκτικά τοποθετημένα στο εσωτερικό της συσκευής, προκαλούσαν τρόμο και μόνο στην σκέψη, ότι θα βρεθεί κάποιος εγκλωβισμένος εκεί μέσα και η κάθε κίνηση του θα προκαλούσε μεγαλύτερο πόνο και περισσότερη αιμορραγία. Η «Iron Maiden» είχε ταυτιστεί με τα βασανιστήρια και τον μεσαιωνικό σκοταδισμό, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την σύνδεση της με εκείνη την εποχή.

Ο δημιουργός της Μάθιου Πικόκ


Όλα ξεκίνησαν το 1793 όταν ο φιλόσοφος Γιόζαν Ζιμπένκες δημιούργησε και έγραψε μια φανταστική ιστορία που πρωταγωνιστή είχε έναν πλαστογράφο του Μεσαίωνα, ο οποίος τιμωρήθηκε μέσα σε ένα κουτί με σιδερένια καρφιά. Λίγα χρόνια αργότερα η ιστορία γίνεται πηγή έμπνευσης για έναν Βρετανό ο οποίος αποφασίζει να κάνει το σενάριο πραγματικότητα. Ο Μάθιου Πικόκ δημιουργεί ένα όργανο βασανιστηρίου παρόμοιο με εκείνο που περιέγραφε ο Ζιμπένκες στην ιστορία. Και το όνομα αυτού «Iron Maiden».

Το έκθεμα που προκαλούσε φόβο

Το δημιούργημα του Πικόκ είχε σαν σκοπό να καταδείξει τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα σε σύγκριση με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του 19ου αιώνα. Ο δημιουργός δώρισε την κατασκευή του σε μουσεία, τα οποία με την σειρά τους την παρουσίασαν ως μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίων προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Τα πραγματικά εκθέματα από τον Μεσαίωνα δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακά με μια κατασκευή που την συνόδευε και ο μύθος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή με αυτόν τον βασανιστικό τρόπο εκεί μέσα. Έτσι το κατασκεύασμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, τραβώντας φυσικά τα βλέμματα των επισκεπτών κυρίως για τον φόβο που προκαλούσε.

Η «Iron Maiden» στα μουσεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ

Η διασημότερη «Iron Maiden» εκτέθηκε στη Νυρεμβέργη το 1804, ενώ ένα αντίγραφο της παρουσιάσθηκε σε διάφορα μουσεία του κόσμου όπως σε εκείνα της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Το πρωτότυπο καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη νεότερη εποχή η ονομασία «Iron Maiden» θα ταυτιστεί με ένα από τα διασημότερα συγκροτήματα στον κόσμο το οποίο πήρε το όνομα του από το όργανο βασανιστηρίων. Τα μέλη του συγκροτήματος ήθελαν να προσδώσουν στην εικόνα τους κάτι σκοτεινό και μυστήριο, αν και οι ιστορικοί επιμένουν ότι η «Σιδηρά Παρθένος», όπως είναι το όνομα της στα ελληνικά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα και δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο και κανένα βασανιστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here