Αρχική Επίκαιρα Κοινωνία Αυτά είναι τα 10 φρούτα και λαχανικά που συμβάλουν στην ψυχική σας...

Αυτά είναι τα 10 φρούτα και λαχανικά που συμβάλουν στην ψυχική σας υγειά!

0
49

Καλύτερη ψυχική διάθεση και ανακούφιση από συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να έχουν όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά ωμά, σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία αναφέρεται ο βρετανικός Independent.

Σε νέα έρευνα που συμμετέχουν 422 ενήλικες μεταξύ 18 και 25 ετών, συνυπολογίσθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων, η συνολική διατροφή τους, o βαθμός σωματικής δραστηριότητας, ο δείκτης μάζας σώματος, αλλά και η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε λοιπόν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά αισθάνονταν ψυχολογικά καλύτερα σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα.

Συγκεκριμένα ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, παρουσίαζαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και είχαν πολύ καλύτερη διάθεση.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς το λόγο που συμβαίνει αυτό, υποθέτουν πάντως ότι τα αποτελέσματα οφείλονται στην αφθονία των μικροθρεπτικών συστατικών των ωμών φρούτων και λαχανικών, που παραμένουν αναλλοίωτα. «Τα ωμά φρούτα και λαχανικά παρέχουν υψηλότερα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα μαγειρεμένα ή κονσερβοποιημένα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τη μεγαλύτερη συμβολή τους στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας» αναφέρεται στην περίληψη της μελέτης τους.

Τα 10 φρούτα και λαχανικά που συνέδεσε η μελέτη με τα μεγαλύτερα αποτελέσματα στην καλή ψυχική διάθεση είναι: καρότα, μπανάνες, μήλα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γκρέιπφρουτ και εσπεριδοειδή, μαρούλια, φρέσκα μούρα, αγγούρι και ακτινίδιο.

Πολύ καλά αποτελέσματα είχαν επίσης: το σέλινο, το λάχανο, η ντομάτα, το μανιτάρι και το κόκκινο κρεμμύδι.
pentapostagma.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here