Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο – Αυτοί μας κυβερνάνε!

0
52

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως στην κρίση της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του Μαδούρο. Σε πολλές περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει το αυταρχικό της πρόσωπο, το οποίο ενισχύεται όταν υποστηρίζει αυταρχικά καθεστώρα, κόντρα στην πλειοψηφία του κόσμου.

Τη στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, καταγγέλλει έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι και τρομοκράτηση της οικογένειάς του από το καθεστώς, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση της ΕΕ, αλλά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν. Τι μπορούμε να υποθέσουμε από αυτό άραγε;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αδειάζει» το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Με τη σειρά τους οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζουν» τον Αλέξη Τσίπρα και τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Αυτή είναι η τραγελαφική κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και εσωτερικού, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίζει το κοινό ανακοινωθέν στο Βουκουρέστι και τους ευρωβουλευτές του κόμματος – πλην Παπαδημούλη – να την καταψηφίζουν στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξωτερικών υποθέσεων (το ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ – ήτοι η «Άνω Βουλή» της Ένωσης) που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 κρατών -μελών συναντήθηκε στο Βουκουρέστι. Η Ρουμανία έχει αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου. Στο Βουκουρέστι οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών -μελών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αποφάσισαν να συνυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (της «υπουργού Εξωτικών» της EE) Φεντερίκα Μογερίνι.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «υπάρχει πλήρης ενότητα μεταξύ των κρατών – μελών για τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης (του Χουάν Γκουαϊδό ) και την αναγνώριση ότι πρόκειται για το δημοκρατικό, νόμιμο σώμα της Βενεζουέλας και το θεσμό που πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί στην εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει τη στάση της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές του την απορρίπτουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» ψήφισαν οι δύο από τους τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ την αποχή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, υπέρ της πλειονοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ. Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «μη δεσμευτικό», καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ, το Κοινοβούλιο, ως το δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ (το άλλο είναι το Συμβούλιο της ΕΕ) δεν έχει αρμοδιότητες για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ωστόσο, ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους Πολίτες και εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, το ψήφισμά του αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του καταγγέλλει ο Γκουαϊδό
Επιχείρηση σύλληψης της συζύγου του καταγγέλλει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, o Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε πριν από λίγο ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Καράκας, εισέβαλαν στο σπίτι του, αναζητώντας τη σύζυγό του. «Καθιστώ τον Νικολά Μαδούρο υπέυθυνο για την ακεραιότητα της κόρης μου, ηλικίας 20 μηνών, που είναι εκεί», ΄έγραψε στο Twitter είπε στο τέλος μιας δημόσιας εκδήλωσης

O ίδιος σε δηλώσεις του συμπλήρωσε ότι αυτή την ώρα επιστρέφει στο σπίτι του, έχοντας ζητήσει από διπλωμάτες να τον συνοδεύσουν.

«Θα είστε υπεύθυνοι για κάθε εκφοβισμό του παιδιού μου, που είναι μόλις 20 μηνών», είπε ακόμα σε δημόσια δήλωσή του.

Λίγο αργότερα, ο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι η αστυνομία εισέβαλλε και στο σπίτι της συζύγου του, σε μία προσπάθεια του καθεστώτος να τον εκφοβίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here