Την απάντηση στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις έδωσε 14 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που «αγκάλιασαν» το Καστελοριζο!

0
409

Δεκατέσσερα μαχητικά F-16 όλων των τύπων απάντησαν στις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις που κάνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο οι Τούρκοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και βέβαια στην «στοχοποιημένη» περιοχή του Καστελόριζου.

Οι προκλήσεις των Τούρκων ξεκίνησαν νωρίς και από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων δόθηκε προς όλες τις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας «μεγίστη» ετοιμότητα για Scramble, δηλαδή για άμεση απογείωση αεροσκαφών με αποστολή την αναχαίτιση.

Οι σχηματισμοί των Τουρκικών μαχητικών εισήλθαν στο FIR Αθηνών σχεδόν ταυτόχρονα από Βορρά και Νοτιοανατολικά στο σύμπλεγμα των νησιών του Καστελόριζου.

Ενώ όπως αναφέρει και το hellasjournal.com, η Σμηναρχία μάχης στο Καστέλλι, πρώτη απογειώθηκε για την αναχαίτιση των F-16 της Τουρκίας, τα οποία έκαναν τις τρεις υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη, σε πολύ μεγάλο ύψος, καταδιωκόμενα από τους Έλληνες ιπτάμενους μαχητές.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η μαζική παραβίαση στο ελληνικό FIR των επτά σχηματισμών της Τουρκίας, χρειάστηκε η απογείωση από την 115 ΠΜ.

Πιο συγκεκριμένα, σηκώθηκαν στον αέρα δυο ζεύγη F-16 Block 52 plus, από το Καστέλλι, από την 110 ΠΜ της Λάρισα και την 111 ΠΜ της Αγχιάλου Μαγνησίας.

Σε πλήρη ετοιμότητα ήταν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, μάλιστα υπήρχαν διαθέσιμα ταυτόχρονα και σε ετοιμότητα των δυο λεπτών ιπτάμενοι και αεροσκάφη (δηλαδή ο ιπτάμενος μέσα στο αεροσκάφος) και στις Σμηναρχίες Μάχης της Σκύρου και της Λήμνου.

Το ζευγάρι και η τετράδα των F-16 της Τουρκίας, θέλησαν ν’ αποπροσανατολίσουν εισερχόμενα στο FIR, ανάμεσα από την Χίο και τη Λέσβο και ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μαχητικά της, είχαν στοχοποιήσει την ευαίσθητη περιοχή στο Καστελόριζο, με τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν σε δυο αερομαχίες διάρκειας λίγων λεπτών έως ότου απομακρύνουν με τον δικό τους τρόπο τους επίδοξους «εισβολείς».

Οι τουρκικές παραβιάσεις έφτασαν στις 40 από 16 τουρκικά αεροσκάφη!

Από ότι φαίνεται τα τουρκικά μαχητικά άρχισαν από τώρα να προβάρουν την φιέστα που ετοιμάζει το Γενικό Επιτελείο της Άγκυρας, όπου θα γίνει τον επόμενο μήνα προς το τέλος, αναφερόμαστε αεροναυτική άσκηση με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια πατρίδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here