Βίντεο αποκάλυψη: “Ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας είχε ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη τον διαμοιρασμό των Σκοπίων μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου”!

0
419

Tον διαμοιρασμό των Σκοπίων μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου ως μια οριστική λύση του προβλήματος, είχε ζητήσει ο πρώην ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας από τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη…

Κάτι που όπως φαίνεται η αμερικανική CIA το απέτρεψε.

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, η Σερβία και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ήταν σε πλήρη απομόνωση.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον «αποκλεισμό του Ντρίνα», προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις στους Σερβοβόσνιους για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις, που, μεταξύ των άλλων, θα οδηγούσαν σε άρση των κυρώσεων. Το μόνο παράθυρο στο διπλωματικό κόσμο για το Βελιγράδι, ήταν η Αθήνα.

Η μόνη χώρα της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητος, η οποία διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με την Σερβία σε πλήρη δυναμικότητα, ήταν η Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, στις εκθέσεις της CIA, όχι πολύ καιρό πριν, είχε κυκλοφορήσει το προφίλ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι είχε καλές σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Πάλε (Βοσνία &Ερζεγοβίνη) το 1993, όπου μαζί με τον Μιλόσεβιτς και τον Ντόμπριτσα Τσόσιτς, πρότεινε στην ηγεσία της Σερβίας, να δεχθεί το σχέδιο Βανς-Όουεν.

Αυτές οι σχέσεις μεταξύ Μιλόσεβιτς και Μητσοτάκη, ήταν σε τόσο καλό επίπεδο ώστε ένα χρόνο μετά, ο Μιλόσεβιτς σκέφτηκε σοβαρά την ιδέα της δημιουργίας μιας Συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδος και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και να μοιραστούν οι δύο χώρες τα Σκόπια.

Αυτό δήλωσε στην «Nedeljnik» ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, στο αεροπλάνο ανέβηκαν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μιλόσεβιτς δήλωσε το σχέδιό του:

«Εγώ θα προτείνω μια Συνομοσπονδία», είπε. Είχε γράψει κάτι σημειώσεις για τις κινήσεις του αυτές και τις έδωσε στο Γιοβάνοβιτς «να ρίξει μια ματιά». Ο υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγη και προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την ιδέα.

«Πώς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητος θα ενωθεί με άλλη χώρα;» τον ερώτησε, αλλά ο Μιλόσεβιτς ήταν πρόθυμος να σπάσει το διεθνή αποκλεισμό», είπε ο Γιοβάνοβιτς.

«Μάταια προσπάθησα να αποτρέψω την κίνησή του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την πρότασή του. Φυσικά, με πολύ κομψό τρόπο, αρνήθηκε», πρόσθεσε σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα γνώριζαν η CIA και οι Αμερικανοί και φάνηκε από τη συνέχεια των πραγμάτων πως είχαν διαφορετικά σχέδια. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε το όνομα «Μακεδονία», ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1992-1995 από το Δικαστήριο της Χάγης (αν και τον αθώωσε μετά θάνατον) και το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την Γιουγκοσλαβία διαμελίζοντάς την.

Ας δούμε τι λέει επ αυτού και η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά

«Σίγουρα όμως στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έπαιξε ρόλο και ο ξένος παράγοντας.

Λεγόταν τότε ότι ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος βρισκόταν υπό διωγμό από τους Αμερικανούς και η χώρα του είχε βομβαρδιστεί και είχε διαμελιστεί, είχε προτείνει στον Μητσοτάκη οι δύο χώρες να εισβάλουν ταυτόχρονα στα Σκόπια και να τα μοιραστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις τελευταίες εβδομάδες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι βέβαιο, κατά τη γνώμη μου, ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ως προς την πλήρη του έκταση και τη σύνθεση όλων των παραμέτρων του.

Ίσως και ο ίδιος ο Μητσοτάκης να μην έχει ολόκληρη την εικόνα, καθώς η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης συντελέστηκε ταυτόχρονα σε πολλά παράλληλα επίπεδα, σε βαθμό που να χάνει κανείς την αίσθηση της μεταξύ τους ισορροπίας.

Αν και η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν βραχνάς και διαρκής κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης και εύκολα μπορούσε κανείς ανά πάσα στιγμή να περιμένει την πτώση της, εντούτοις αυτή δεν ήρθε τόσο «εύκολα». Έγιναν πολλά, ενώ σημαντικά κομμάτια αυτού του παζλ δεν έχουν, πιστεύω, ακόμα και μέχρι σήμερα τοποθετηθεί στη σωστή θέση τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here