Ξέσπασμα Ερντογάν εναντίον Τραμπ-Αρνήθηκε να δει τον Μπόλτον επειδή έκανε λόγο για προστασία Κούρδων συμμάχων

0
169

Ταραγμένες εμφανίζονται οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς ο Ερντογάν τα «πήρε στο κρανίο» μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος έκανε λόγο για προστασία των Κούρδων συμμάχων.

Αν και νωρίτερα οι Αμερικανοί είχαν χαρακτηρίσει εποικοδομητική τη συνομιλία μεταξύ Μπόλτον και Καλίνιν, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ακυρωθεί η κοινή συνέντευξη μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζόν Μπόλτον, αποχωρεί από την Άγκυρα χωρίς να συναντήσει τον Ερντογάν, μετά από άρνηση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος επικαλέστηκε  ως δικαιολογία το βεβαρυμένο πρόγραμμά του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπεσαν βαριά τα πρόσφατα σχόλια του Τζον Μπόλτον στους Τούρκους για το ότι η Άγκυρα πρέπει να συμφωνήσει για την προστασία των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στην Συρία.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, που έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Κυριακή «για μας είναι απαράδεκτες και δύσκολο να τις χωνέψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της κοινοβολευτικής ομάδας του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Μπόλτον δήλωσε συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα δώσει εγγυήσεις για την προστασία των Κούρδων μαχητών της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι παρά την συμφωνία που είχαν κατά την συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα τεράστιο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι ένα και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

«Την στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί είναι τρομοκράτες, ορισμένοι λένε “Μην τους αγγίζετε αυτούς, είναι Κούρδοι”…Θα μπορούσαν να είναι επίσης Τούρκοι, Τουρκμένοι ή Αραβες. Ο,τι και να’ναι, εάν είναι τρομοκράτες, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

«Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Τέλος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η Τουρκία είναι φοβισμένη μετά τις επιθέσεις των Κούρδων, αλλά προειδοποιεί συνεχώς για μια επίθεση που πρόκειται να γίνει  κατά των θέσεων των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here