Στο στόχαστρο και οι ομογενείς αυτοδιοικητικοί για την κηδεία του ήρωα Κατσίφα!

0
49

Μπορεί η κηδεία του ήρωα Κατσίφα να πραγματοποιήθηκε με σεβασμό από την ελληνική πλευρά και τους Έλληνες πατριώτες, όμως δεν ήταν ίδια η αντιμετώπιση και από την αλβανική πλευρά, καθώς ουκ ολίγα ήταν προβλήματα και οι αναταραχές που προκάλεσαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εισαγγελική έρευνα στον δήμο Δρόπολης, όπου υπάγονται οι Βουλιαράτες, για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία σε 52 Έλληνες που συμμετείχαν στην κηδεία του Κατσίφα, διώξεις κατά τοπικών παραγόντων του δήμου Δρόπολης, στα όρια του οποίου βρίσκονται οι Βουλιαράτες γενέτειρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα έχουν ασκήσει οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας είναι μόνο λίγα από αυτά που προκάλεσε η αλβανική πλευρά.

Το παραπάνω θέμα αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» και αφορά την εμπλοκή του Δήμου για τη διοργάνωση της κηδείας του ομογενή, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το ρεπορτάζ του newpost.gr, στον δήμο Δρόπολης βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Μάνο να έχει ήδη κληθεί στον ανακριτή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, καθώς οι αλβανικές αρχές επιδιώκουν να στοιχειοθετήσουν ότι η κηδεία του Κατσίφα ήταν οργανωμένη από εθνικιστικούς κύκλους στην Ελλάδα και ότι η συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων σε αυτή ήταν υποκινούμενη.

Η δίωξη κατά του Μιχ. Μάνου, και ενδεχομένως άλλων αυτοδιοικητικών, έχει ως στόχο να σηματοδοτηθεί ότι δεν υπήρχε εμπλοκή επίσημου φορέα του αλβανικού κράτους στην κηδεία και εδράζεται στη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στον Περιφερειάρχη να αναπέμπει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Δρόπολης είχε πάρει απόφαση να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του Κων. Κατσίφα και, παράλληλα, το κόστος εγκατάστασης κάποιων ηχείων προκειμένου να ακούγεται στους συγκεντρωμένους η εξόδιος ακολουθία και οι ομιλίες.

Ωστόσο, η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επεστράφη από την περιφέρεια, η οποία την έκρινε ως μη σύννομη. Στη συνέχεια, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε νέα απόφαση, η οποία κι αυτή επεστράφη. Βάσει του παραπάνω τυπικού κενού, αφού η Περιφέρεια δεν είχε τυπικά εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άρχισε η ανακριτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του αλβανικού κράτους να στοχοποιήσει ομογενείς, αλλά και Έλληνες που βρέθηκαν στην Αλβανία ή τα ελληνικά χωριά για την κηδεία του Κατσίφα, με τον «Φάκελο 706» της αλβανικής δικαιοσύνης να βασίζεται σε τρεις κατηγορίες: τη διακίνηση ιδεών μίσους, την παράνομη οπλοκατοχή (σχετική κατηγορία απαγγέλθηκε σε Έλληνα ομογενή γιατί βρέθηκε ένα κυνηγετικό φυσίγγιο στο αυτοκίνητο του!) και την παράνομη είσοδο στη χώρα, κατηγορία με την οποία βαρύνεται μεταξύ άλλων και ο Μπάμπης Καραθάνος, πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here