Τουρκία: Φόβοι για διαμελισμό από τις Η.Π.Α και περικυκλωμένοι από τους πάντες νοιώθουν οι Τούρκοι

0
353

Στο 3ο Συμπόσιο για την Ασφάλεια στην Α.Μεσόγειο που διοργάνωσε η ηγεσία της τουρκικής Αστυνομικής Ακαδημίας εκφράστηκαν από τους Τούρκους ακαδημαικούς οι χειρότεροι φόβοι τις τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε σχεση με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικοί άξονες αυτού του φόβου της Τουρκίας όπως γίνεται φανερό είναι μία γενικευμένο αίσθημα περικύκλωσης που έχουν οι Τούρκοι απο τις κινήσεις κυρίως των δυτικών στην Μεσόγειο. Αυτός ο φόβος κορυφώνεται και γίνεται τρόμος όταν συνδυαστει με την υπόνοια ύπαρξης σχεδίου διαμελισμού της χώρας.

Ειδικότερα, Τούρκος καθηγητής Δρ. Bahçeşehir του Πανεπιστημίου Κύπρου και Προϊστάμενος του Κέντρου Ερευνών του Ναυτικού Δικαίου και ο Δρ. Emete Gözügüzelli, ανέφεραν ότι η αναζήτηση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προκαλέσει έναν αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό στην περιοχή, αυξάνοντας παράλληλα τις στρατιωτικές δραστηριότητες των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και της Κύπρου .

«Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον στρατιωτικών συγκρούσεων στην Α.Μεσόγειο.

Η πιο σημαντική πτυχή της κρίσης είναι το πρόβλημα του καθορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. Η μεροληπτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής έχουν οδηγήσει στο γεγονός του σφετερισμού από την Κύπρο των τουρκικών συμφερόντων.

Η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως ναυτική και αεροπορική βάση στην Κύπρο. Οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο αφορούν άμεσα την Τουρκία όχι μόνο ως ζήτημα ασφαλείας, αλλά και ως ζήτημα επιβίωσης.

Η αύξηση των κινδύνων και των απειλών, ωθούν την Τουρκία στη Α. Μεσόγειο να γίνει ακόμα πιο ενεργή. Η ασφάλεια και η ειρήνη όμως στην περιοχή αυτή δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την Τουρκία » τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αντιπρόεδρος της Αστυνομικής Ακαδημίας Δρ. Αν Αϊχάν ανέφερε με όραμα την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Α. Μεσογείου, ότι υπάρχουν αρκετά έργα, όπως αυτό που συμφωνήθηκε από Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, (ο αγωγός East Med) που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής και αυτό η Τουρκία οφείλει να το ελέγξει.

«Ο αγωγός αυτός θα έπρεπε να διέρχονταν μέσω Τουρκίας επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους παράδοσης στις χώρες της ΕΕ.

Έτσι ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του East Med από Ελλάδα και Κύπρο ανέρχεται στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια , η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας θα στοίχιζε μόνο περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με άλλα λόγια, το έργο αυτό θα κόστιζε 15 δισεκατομμύρια δολάρια φθηνότερα από ότι ισχύει τώρα και αυτό θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Yeni Safak το τελευταίο διάστημα επισήμανε ότι: «Στη γεμάτη ένταση περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παίρνουν τόσο ξεκάθαρη θέση και στέλνουν την πρέσβειρά τους στη Λευκωσία στο γεωτρύπανο που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 10, γεγονός που καταδεικνύει ότι θέλουν να ακολουθήσουν μία πολιτική, πλέον, κατά της Τουρκίας», γράφει τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here