Κατηγορίες
Πολιτισμός Πρωτοσέλιδα

Πρόκληση από απόγονο του Έλγιν!-«Δεν είναι κλεμμένα τα μάρμαρα του Παρθενώνα μας τα έκανε δώρο ο Σουλτάνος»!-Τόσα χρόνια μετά το ίδιο τροπάριο!

Μετά το επιχείρημα ότι οι Βρετανοί έχουν τα μάρμαρα γιατί εμείς δεν έχουμε υποδομές να τα συντηρήσουμε, έρχεται ένα άλλο άτοπο επιχείρημα από τον απόγονο του Έλγιν, προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα μάρμαρα δεν κλάπηκαν.

Ναι, όπως το διαβάσατε, ήταν λέει δώρο του σουλτάνου Σελιμ Γ΄στον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τον απόγονο του Έλγιν, Τόμας Μπρους.

Ο λόρδος Τσαρλς Μπρους υποστηρίζει μάλιστα ότι ο πρόγονός του είχε δώσει ως αντάλλαγμα στον Οθωμανό σουλτάνο… έναν πολυέλαιο και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

«Τα μάρμαρα ήταν διπλωματικό δώρο. Αποτελούν τμήμα μιας ιστορίας που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Οι Βρετανοί είχαν συνάψει στρατιωτική συμμαχία με τους Τούρκους κι υπήρχε μια προσωπική φιλία μεταξύ του Έλγιν και του σουλτάνου. Αντήλλασσαν δώρα και υπάρχει ένας πανέμορφος πολυέλαιος του Έλγιν που κρέμεται ακόμη από την οροφή ενός δωματίου στο Τοπκαπί, όπου η λαίδη Έλγιν δίδασκε στην οικογένεια του σουλτάνου βρετανικούς χορούς. Τους δώσαμε και το εμβόλιο κατά της ευλογιάς που εμπόδισε το ξέσπασμα επιδημίας στη Σμύρνη και αργότερα το μετέφεραν στη Βαγδάτη και τη Βομβάη (νυν Μουμπάι), όπου χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου Ινδών», ισχυρίστηκε ο 57χρονος γιος του νυν κόμη του Έλγιν σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, παίρνοντας θέση υπέρ του Βρετανικού Μουσείου στη διαμάχη με την Ελλάδα.

Τέλος, ο λόρδος Μπρους είπε ακόμη ότι ο σουλτάνος Σελίμ Γ’ είχε παραχωρήσει στον λόρδο Έλγιν και μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην Κωνσταντινούπολη καθώς και 10.000 στερλίνες για την ανέγερση του κτιρίου της βρετανικής πρεσβείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *