Η μάχη του Μαχαιρά και ο ηρωικός θάνατος του Γρηγόρη Αυξεντίου (βιντεο)

0
124
0

Ακολουθούν 4 βίντεο για τον Γρηγόρη Αυξεντίου 1 & 2. για το πώς εξελίχθηκε η μάχη και ο θάνατος του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, 2. ο επικήδειος της Μάνας του μελωδική απόδοση της Μαρινέλλας και το ποίημα του Ρίτσου αφιερωμένο στον Γρηγόρη.
του Παναγιώτη Ήφαιστου,
Η εισαγωγή του Φιλελεύθερου για το Πρώτο βίντεο – συνομιλία με τον Αυγουστή Ευσταθίου
Το πρώτο βίντεο είναι μια συνομιλία με τον Αυγουστής Ευσταθίου, τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Ματρόζος» που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά μίλησε στην κάμερα του philenews και στον Παναγιώτη Δημόπουλο. Η συγκλονιστική αφήγηση του Αυγουστή Ευσταθίου ξεκινά από την αναχώρηση του Γρηγόρη Αυξεντίου και της πενταμελούς ομάδας του από το σπίτι του Ηρόδοτου Χαραλάμπους, για το δάσος του Μαχαιρά. Πώς κατασκεύασαν το καταφύγιο και τι έγινε μέσα σ’ αυτό πριν το ολοκαύτωμα, ποιον κατονομάζει για προδότη, ποιες οι τελευταίες κουβέντες του Γρηγόρη Αυξεντίου αλλά και τι λέει για τις εκτελέσεις της ΕΟΚΑ και τον άνθρωπο Αυξεντίου.

Η μάχη του Μαχαιρά
Το δεύτερο είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ μιας ώρας και είκοσι λεπτών της μάχης. Οι Βρετανοί, νομίζοντας ότι θα εξευτελίσουν τους αντάρτες έκαναν το λάθος και κάλεσαν τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο. Έτσι έχει αποτυπωθεί (βλ. ιδιαίτερα μετά το 70ο λεπτό (1.10) μέχρι το τέλος) μια επική μάχη αγωνιστή της Ελευθερίας που έπεσε μαχόμενος φωνάζοντας ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ όταν του πρότειναν ξανά και ξανά να παραδοθεί.

Η μάνα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Επικήδειος. Μουσική απόδοση Μαρινέλλα
Το τρίτο βίντεο είναι το τραγούδι της Μαρινέλλας «Γληόρης». Είναι ο επικήδειος της μάνας του Αυξεντίου η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Σπαρτιάτισσες.

Σήμερον που σ’ αντίκρυσα τζι είδα την ζωγραφκιάν σου,
την τόλμην σου φαντάστηκα τζιαι την παλληκαρκάν σου.
Να μεν σε πιάσουν ζωντανόν τζι ας ήταν όπως τύχει,
αφού για την Πατρίδα μας το γαίμα σου εχύθην.
Ξύπνα Γληόρη μου να δεις που κόντεψεν η Νίκη,
τζι εσέναν βάλλουσιν μπροστά γιατί σ’ εσέν’ ανήκει.
Μια μάνα τέτοιου ήρωα εν προσβολή να κλάψει,
προσβάλλει τον λεβέντη της,
τζιείνον που θ’ απολάψει.
Χαλάλιν της Πατρίδος μου ο γιος μου, η ζωή μου,
τζι αφού εν επαραδόθηκεν τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν ας έσιει την ευτζήν μου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here