Το ζήτημα αποζημιώσεων εγκλωβισμένων Ελληνοκύπριων θέτει επί τάπητος η Λευκωσία και «στριμώχνει» την Άγκυρα!

0
83

Το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων θα απασχολήσει στην συνεδρίαση τους η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η  παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένο στα κατεχόμενα Ελληνοκυπρίων, εντοπίστηκε από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)  και δεν περιορίζεται στις μερικές εκατοντάδες που συνεχίζουν να διαβιούν στην Καρπασία, υποστηρίζει η Λευκωσία, υποδεικνύοντας ότι οι εγκλωβισμένοι μετά την εισβολή αριθμούσαν περί τις 20 χιλιάδες άτομα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ 4 και 6 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει συζητηθεί και άλλες φορές αλλά πάντα αφήνεται για τις επόμενες συνεδριάσεις του σώματος, ενώ τελευταία φορά εγέρθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό υπόμνημα, η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών για αναβολή της συζήτησης εξηγούνται εν μέρει από την ανάγκη να εξεταστεί η επίπτωση της απόφασης του ΕΔΑΔ, τον Μάιο του 2014, με την οποία επιδικαζόταν αποζημιώσεις ύψους 60 εκ. ευρώ στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας.

Ωστόσο, προστίθεται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη επικαιροποιημένων στοιχείων αναφορικά με το νομικό καθεστώς των μέτρων που λαμβάνει η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την μεταχείριση των εγκλωβισμένων.

Από την άλλη η  Λευκωσία θεωρεί ότι  οι παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή – και οι οποίες διαφέρουν από αυτές που σκόπευε να αποζημιώσει με την απόφαση του 2014 – δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση στη βλάβη που υπέστησαν οι μερικές εκατοντάδες εγκλωβισμένοι που παραμένουν στα κατεχόμενα.

Να σημειώσουμε ότι κίνδυνος για βλάβη υπάρχει και για τους κατοίκους που έφυγαν από την Καρπασία  το 1974 και οι οποίοι έχουν περιουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καθώς και οι κληρονόμοι εγκλωβισμένων που δεν ζουν στα κατεχόμενα.

Το επιχείρημα των Τούρκων είναι ότι με σχετική απόφαση του 2008, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα σε περίπτωση οριστικής αναχώρησής τους από τα κατεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν μια ελάχιστη επαφή, είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε όντας μέλος ενός τοπικού συνδέσμου. Επίσης, ισχυρίζονται ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση της περιουσίας σε άτομο της επιλογής τους, αρκεί η νομική διαδικασία να ξεκινήσει εντός ενός έτους από την αποχώρησή τους από τα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως για παράδειγμα πόσοι έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα από τα μέτρα που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε ισχύ και αν τα μέτρα ισχύουν και για την μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων που αναχώρησαν από τα κατεχόμενα πριν από το 2008.

Επιπλέον, η Λευκωσία διερωτάται πόσοι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδίδονται στα κατεχόμενα στο όνομα Ελληνοκυπρίων κληρονόμων κατ’ έτος και τί γίνεται με τους κληρονόμους που έκαναν αίτηση πριν από το 2008.

Ακόμη, η Κυπριακή Δημοκρατία διερωτάται αν λειτουργεί η γραμμή επικοινωνίας που η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι έθεσε σε λειτουργία για εξυπηρέτηση των επηρεαζόμενων.

Η Λευκωσία  ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να εκφράσει παράλληλα την απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Τέλος, η Λευκωσία ζητά από το Σώμα να καλέσει τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν άμεσα την αποζημίωση και τον οφειλόμενο τόκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here