Σκηνικό πολέμου βλέπουν οι ΗΠΑ σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και «εξοπλίζουν» Ελλάδα με «έξυπνες» βόμβες -Εκτός σχεδίων η Άγκυρα

0
732

Οι ΗΠΑ βλέποντας και εκτιμώντας την γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση αποφάσισε να εξοπλίσει συγκεκριμένες χώρες, πιθανόν, για κάτι πολύ «μεγάλο» που έρχεται.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία δύναται να αγοράσει «έξυπνες» βόμβες, οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς θα προσδώσουν πολύ μεγάλη ισχύ και κυρίως αποτελεσματικότητα στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Βέβαια, το σημαντικότερο είναι, ότι η Άγκυρα είναι εκτός λίστας.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Μήπως επρόκειτο για αντίποινα κατά του Τούρκου προέδρου;

Οι χώρες που δύναται να αγοράσουν τέτοιου είδους πυρομαχικά μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό είναι Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ένα κράτος μη μέλος του NATO, η Φινλανδία, αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα.

Η Τουρκία δεν αναφέρεται στην σχετική λίστα για την αγορά αυτού του είδους των πυρομαχικών όπως αναφέραμε, κάτι που θα συμπαρασύρει όχι μόνο την αγορά των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, αλλά παντός είδους πολεμικού υλικού και κυρίως κρίσιμων ανταλλακτικών.

Μια τέτοια απόφαση θα έθετε την τουρκική αεροπορία εκτός μάχης λόγω του ζητήματος των ανταλλακτικών.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε λοιπόν και ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 320,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα κιτ καθοδηγούμενων πυρομαχικών ακρίβειας ανακοίνωσε η υπηρεσία συνεργασίας για την άμυνα.

Η απαιτούμενη πιστοποίηση έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο στις 16 Νοεμβρίου.

«Η προτεινόμενη πώληση «υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνοντας την ευελιξία” των συγκεκριμένων κρατών, τα οποία θα «συμβάλλουν στις υπερπόντιες επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η ανακοίνωση της DSCA προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ποσότητα των εξειδικευμένων πυρομαχικών ακριβείας εντός του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας τη μεταφορά τους προς υποστήριξη των εθνικών και νατοϊκών απαιτήσεων.

Η πώληση περιλαμβάνει διάφορα κιτ καθοδήγησης (Joint Direct Attack Munition) για βόμβες 500-lb, 1.000-lb και 2.000-lb, κιτ καθοδήγησης Paveway II για βόμβες 500 lb μαζί με αισθητήρες, καθώς και υπηρεσίες επισκευής , μεταφοράς , καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης κά.

Το Joint Direct Attack Munition είναι ένα κιτ καθοδήγησης το οποίο μετατρέπει τις απλές βόμβες σε ακριβείς κατευθυνόμενες «έξυπνες βόμβες».

Να αναφέρουμε ότι το κιτ εμπεριέχει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης που υποστηρίζεται από το σύστημα GPS για τη βελτίωση της ακρίβειας των βομβών γενικής χρήσης. Η βόμβα τύπου JDAM κατευθύνεται αυτόνομα στις καθορισμένες συντεταγμένες του στόχου. Το σύστημα Paveway χρησιμοποιεί για την καθοδήγηση της βόμβας λέιζερ.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο είναι η Boeing και η Raytheon.

Σύμφωνα με το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Jane’s, ανώτερος υπάλληλος των ΗΠΑ δήλωσε σε μια κλειστή συνάντηση κυβερνητικών και αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετοι τύποι όπλων στην σχετική λίστα, που θα είναι αποδεκτοί με συνεπείς συμφωνίες των ενδιαφερόμενων χωρών με τις ΗΠΑ».

Συνεπώς, με βάση αυτές τις δηλώσεις, διαπιστώνουμε ότι ανοίγεται στη χώρα μας και ένα υλικό άλλου τύπου, εξειδικευμένο από πολεμικά σκάφη, άρματα μάχης ή οτιδήποτε άλλο.

Να σημειωθεί, ότι με την θωράκιση και την ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων  με πάσης φύσεως υλικό, είτε από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού είτε από την διεθνή αμυντική βιομηχανία, μέσα στα πλαίσια της αντοχής της οικονομίας μας, θα έχουμε έτοιμη την απάντηση στις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here