Λάθη που κάνεις με το αυτοκίνητο και καις περισσότερη βενζίνη

0
112

Άρχισες να επισκέπτεσαι ακόμη πιο συχνά το βενζινάδικο, παρόλο που δεν έχεις αυξήσεις τις μετακινήσεις σου;

Τι μπορεί να φταίει; Πολλοί οδηγοί κάνουν καθημερινά κάποια λάθη, τα οποία μπορεί να τους στοιχίσουν ακριβά.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά και πώς μπορείς να κάνεις εξοικονόμηση καυσίμου:

«Κράτα» τον κινητήρα στις σωστές στροφές

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να εξοικονομήσεις καύσιμα, είναι να προσπαθείς κατά την οδήγηση να διατηρείς τις στροφές κοντά σε αυτές που αποδίδουν τη μέγιστη ροπή. Έτσι, θα καταναλώνεις το ελάχιστο δυνατό καύσιμο, ενώ πάντα θα έχεις τον κινητήρα διαθέσιμο, όταν θα χρειαστεί να επιταχύνεις.

Μην επιταχύνεις απότομα

Ακόμα μία κίνηση για οικονομία είναι η ομαλή επιτάχυνση, η οποία μάλιστα σε συνδυασμό με το σωστό εύρος λειτουργίας θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Έτσι, αν ο κινητήρας αποδίδει τη μέγιστη ροπή στις 3.000 σ.α.λ., τότε θα πρέπει να φτάνεις στο σημείο αυτό επιταχύνοντας όσο πιο ομαλά γίνεται. Πιέζοντας απότομα το πεντάλ του γκαζιού με μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο θα αυξήσεις την κατανάλωση, συνεπώς είναι καλύτερα να επιταχύνεις κατεβάζοντας ταχύτητα στο κιβώτιο.

Χρησιμοποίησε το cruise control

Το cruise control μειώνει την κατανάλωση επειδή ψεκάζει ακριβώς την ποσότητα καυσίμου που απαιτείται στο θάλαμο καύσης και όχι περισσότερη όπως γίνεται όταν ελέγχεις το γκάζι με το πόδι. Μάλιστα, μπορείς ακόμη και να αυξομειώνεις ταχύτητα με το κουμπί στο τιμόνι για περισσότερη οικονομία. Ειδικά σε μεγάλες διαδρομές σε αυτοκινητόδρομο η διαφορά στην κατανάλωση γίνεται πολύ αισθητή, ενώ συγχρόνως και η οδήγηση γίνεται πολύ πιο ξεκούραστη.

Έλεγχε τακτικά την πίεση των ελαστικών

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου σου παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση καυσίμου. Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτήν που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσεις την πίεση του αέρα των ελαστικών παραπάνω από ό,τι ανακοινώνει ο κατασκευαστής, για να μειώσεις κι άλλο την κατανάλωση, διότι επηρεάζεις αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Αφαίρεσε το περιττό βάρος

Σε περίπτωση που μεταφέρεις βαριά αντικείμενα (εργαλεία) στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, τα οποία δεν χρειάζεσαι άμεσα, καλό θα είναι να τα ξεφορτώσεις. Το επιπλέον αυτό βάρος επιβαρύνει κατά έναν τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τις μετακινήσεις σου.
autotriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here