Πως το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ το 2009 κατέστρεψε το δίκτυο πληροφοριών της Ε.Υ.Π σε Σκόπια και Τουρκία – Τυχαίο;

0
236

Κατά τους πρώτους μήνες της έλευσης στην εξουσία της κυβέρνησης Γ.Α.Παπανδρέου, το 2009 μέχρι τα τέλη του 2010, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνώρισε την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ δίκτυό της στο εξωτερικό και επιπλέον, αποκαλύφθηκαν τακτικά κέντρα της εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικότερα, εκείνη την περίοδο η Ε.Υ.Π. δέχτηκε μια σειρά κτυπημάτων που οδήγησαν στην εξάρθρωση βασικών δικτύων πληροφοριών στη Τουρκία και στα Σκόπια. Ενώ καταστράφηκε και ένα σημαντικό πρόγραμμα της υπηρεσίας που προέβλεπε παρακολούθηση συνοριακών διαβάσεων το οποίο βέβαια, δεν αφορούσε ακριβώς μόνο την διακίνηση στα σύνορα, αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης μέχρι 100 χλμ. στο εσωτερικό της Τουρκίας και των άλλων όμορων κρατών.

Αλλα ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ.Α.Παπανδρέου και την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην ΕΥΠ, υπό τον απόλυτο και στενό έλεγχο του τότε πρωθυπουργού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την υπαλλήλο της ΕΥΠ Ευγενίας Λεβογιάννη στον 3ο Τακτικό Ανακριτή Δ.Φούκα στις 27 Δεκεμβρίου 2013:

«Θεωρώ ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία της Υπηρεσίας την εποχή εκείνη (σ.σ.: Γ.Α.Παπανδρέου πρωθυπουργός και Κ.Μπίκας, διευθυντής) ανέλαβε, µε τον ερχομό της, να «εκτελέσει» ένα συγκεκριμένο «συμβόλαιο» διάλυσης του επιχειρησιακού ιστού της Υπηρεσίας. Ανέλαβε να φέρει εις πέρας µία συγκεκριμένη αποστολή, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Την διάλυση, µε κάθε δυνατό τρόπο και µε κάθε θεμιτό και αθέμιτο µέσο, µε οποιοδήποτε κόστος και µε συνοπτικές διαδικασίες του επιχειρησιακού ιστού της Υπηρεσίας και τη διάλυση των δικτύων της εντός κι εκτός Ελλάδος. Το γιατί ρωτήστε τους εμπνευστές του σχεδίου αυτού. Την τότε δηλαδή Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ε.Υ.Π».

Δυστηχώς αυτή η καταστροφή πέρα από τυπικές απώλειες είχε και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενδεικτική είναι η περίπτωση του πράκτορα με το κωδικό όνομα «Ιπποκράτης». Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ένας Τούρκος, με καταγωγή από την Κω, στρατολογήθηκε από την ΕΥΠ για να παραδίδει πληροφορίες για την κίνηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Μπόντρουμ (βασικά πλοία της Ακτοφυλακής), αλλά και στο Ακσάζ, κάπου 50 χλμ. νοτιότερα από το Μποντρούμ όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους ναυστάθμους του τουρκικού Ναυτικού.

Οι υπηρεσίες αυτού του πράκτορα ήταν ήταν ανεκτίμητης αξίας, αφού σε πραγματικό χρόνο μετέδιδε πληροφορίες για την κίνηση ολόκληρου του τουρκικού Στόλου στο νότιο Αιγαίο και κυρίως για τις κινήσεις των τουρκικών υποβρυχίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος είχε αφοσιωθεί τόσο πολύ σε αυτό που έκανε («Το όνομά μου είναι τούρκικο, εγώ αισθάνομαι Έλληνας» έλεγε στον Ελληνα χειριστή του) που στρατολόγησε στην επιχείρηση και τον ανιψιό του, κι ένα φίλο του ανιψιού του στην περιοχή της Σμύρνης, με αποτέλεσμα πλέον οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο του δεύτερου μεγάλου τουρκικού ναυστάθμου στο Αιγαίο, που βρίσκεται στην Σμύρνη, αλλά και τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων πεζοναυτών που εδρεύουν στην περιοχή.

Ένα απλό παράδειγμα αυτής της σπουδαιότητας του «Ιπποκράτη» είναι το παρακάτω γεγονός. Τον Ιούλιο του 2009 μετέδωσε στην υπηρεσία ότι εντόπισε μια περίεργη κινητοποίηση στο στρατόπεδο της Φώκαιας που συνοδευόταν από άλλες εξελίξεις, οι οποίες συνολικά καταδείκνυαν ότι η Αγκυρα ετοίμαζε ενέργεια στο Αιγαίο.

Μετά από την ενημέρωση έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις και αποφεύχθηκαν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις, πολύ χειρότερες από αυτές των Ιμίων. Αυτό όπως είναι φυσικό έβαλε σε υποψίες τους Τούρκους και άρχιζε να πραγματοποιεί έρευνες. Με την έλευση της κυβέρνησης ΓΑΠ έγινε το εξής, αποφασίστηκε απο την νέα ηγεσία της υπηρεσίας ο τρόπος πληρωμής των πληροφοριοδοτών να μην γίνεται χερι – χερι και προσωπικά με τους αξιωματικούς συνδέσμους της υπηρεσίας αλλά μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών!

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η ΜΙΤ εντόπισε την συναλλαγή και ακολούθησε η σύλληψη και η εξάρθρωση του πολύτιμου και παλαιότερου ελληνικού δικτύου πληροφοριών στη Τουρκία. Ο Νουρί Χαφίζ, δολοφονήθηκε μέσα στις τουρκικές φυλακές. Ο ανιψιός του και ο τρίτος πράκτορας, αγνοούνται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here