Και όμως!-Αυξάνουν και άλλο τους πλειστηριασμούς για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια!

0
46

Στην αύξηση των πλειστηριασμών θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, συγκεκριμένα από 16.000 χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν πάνω από 30.000 χιλιάδες για το έτος 2019, προκειμένου έτσι να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, με βάση τις εκτιμήσεις το 2018 θα κλείσει με 16.000 πλειστηριασμούς, από 8.000 μέχρι σήμερα. Για το 2019 αναμένεται οι πλειστηριασμοί να ξεπεράσουν τις 30.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε εκπρόσωπος της Eurobank στο συνέδριο ακινήτων της Prodexpo.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρώπης, ότι θα περιορίσουν την τριετία 2019-2021 το ύψος των προβληματικών δανείων στα 35 δισ. ευρώ. Πέραν των πλειστηριασμών, έμφαση θα δοθεί και στις τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων, για να καλυφθεί το 50% του στόχου μείωσης.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών ανέφεραν ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την προσπάθεια της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως υποστήριξαν, η προσπάθεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank, Τάσος Πανούσης, υποστήριξε ότι η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων ήδη, έχει σημαντικά αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ.

Πώς θα επιτευχθεί η μείωση;

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, τα «κόκκινα» δάνεια θα μειωθούν με τους εξής τρόπους: κατά 50% με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25% περίπου με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Από την πλευρά του, ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Γεωργακόπουλος, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε ένα περίπου χρόνο στην εικόνα της τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των προσπαθειών στο τομέα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι εντυπωσιακό για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι, αλλά και γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες έχουν πλέον οργανώσει τις δομές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε ειδικά στο τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και των ρυθμίσεων, συνέβαλε στην μείωση τους.

Περισσότερη έμφαση δόθηκε από τα επιτελικά στελέχη στις πωλήσεις δανείων αλλά και στις τιτλοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα στο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί η μάχη των κόκκινων δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here