Πως προκύπτει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών συνόρων στα 12 ν.μ;

0
88

Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν οριοθετηθεί από διμερείς συμφωνίες. Σήμερα, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο εκτείνονται σε έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθιέρωσε ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών στο Αιγαίο ήταν μόνο τρία ναυτικά μίλια. Το 1936, τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκτάθηκαν σε έξι ναυτικά μίλια. Η Τουρκία δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση και επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα σε έξι ναυτικά μίλια το 1964.

Η όλη διαμάχη για τα χωρικά ύδατα ξεκίνησε το 1994, όταν η χώρα μας επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)  και δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, όπως προβλέπει η UNCLOS.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση, το κοινοβούλιο της εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει όλα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά της, ανάμεσα στα μέτρα ήταν και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης, και το 1995 δήλωσε επισήμως ότι η μονομερής κήρυξη χωρικών υδάτων στα 12ν.μ από την Ελλάδα, θα αποτελούσε casus belli.

Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS, αλλά τα χωρικά ύδατα της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα είναι στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό νομοτελειακά σημαίνει πως η Άγκυρα αποδέχεται την Συνθήκη.

Σύμφωνα με την παρούσα οριοθέτηση των έξι μιλίων, τα ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν σχεδόν το 43,5% του Αιγαίου. Για την Τουρκία το ποσοστό είναι μόνο 7,5%. Το υπόλοιπο 49% είναι διεθνή ύδατα της ανοικτής θάλασσας.

Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα αυξήσει τον έλεγχό της στο 71%, ενώ το μερίδιο της Τουρκίας θα ανέλθει στο 8,8%. Η ανοικτή θάλασσα θα μειωθεί σε λιγότερο από 20%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here