Στην απελευθέρωση έξι ομήρων από 27 προχώρησε το Ισλαμικό κράτος στην Σουέιντα

0
33

Στην απελευθέρωση έξι ομήρων από τους 27 ομήρους προχώρησε το Ισλαμικό κράτος από την επαρχία της Σουέιντα της Συρίας, τους οποίος κρατά από τις 25 Ιουλίου με αντάλλαγμα μέλη του που ήταν κρατημένα από το συριακό καθεστώς, αλλά και λύτρα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά της επαρχίας Σουέιντα απελευθερώθηκαν τη νύκτα», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Πρόκειται για το πρώτο κύμα» έπειτα από τη συμφωνία που συνήφθη με το συριακό καθεστώς «υπό την άμεση επίβλεψη της Ρωσίας» για «την απελευθέρωση των ομήρων» με αντάλλαγμα «60 μέλη του ΙΚ που κρατούνται από το καθεστώς και λύτρα ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

«Οι 21 εναπομείναντες όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Στα τέλη Ιουλίου το Ισλαμικό Κράτος διεξήγαγε συντονισμένες επιδρομές και επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολλές περιοχές της νότιας επαρχίας Σουέιντα από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

Ενώ, κατά την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της κοινότητας των δρούζων, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, απήχθησαν περίπου 30 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και τα παιδιά τους.

Από τότε έχουν εκτελεστεί δύο όμηροι: μια νεαρή γυναίκα 25 ετών και ένας φοιτητής 19 ετών. Ενώ, μια γυναίκα 65 ετών, δεν άντεξε και πέθανε υπό κράτηση.

Οι πρώτες προσπάθειες της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος ήταν ανεπιτυχείς, στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος, καθώς συμφωνήθηκε η καταβολή λύτρων ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε έναν από τους 27 ομήρους που είναι εν ζωή, η αναστολή των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον του ΙΚ στην έρημο της Σουέιντα και η απελευθέρωση πολλών δεκάδων συζύγων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βάσει της συμφωνίας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες μάχονται Κούρδοι και Άραβες και στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υπό τις ΗΠΑ, «θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν κρατούμενους του ΙΚ», επεσήμανε ο Αμπντέλ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here