«Σάλια» από τα διεθνή ΜΜΕ για το γεγονός ότι πέρασε από την βουλή των Σκοπίων η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών

0
149

Αν και επίσημα δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς εκτός από την χθεσινή ψηφοφορία χρειάζονται άλλες δύο για να περάσουν και επίσημα οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται από την συμφωνία τα διεθνή ΜΜΕ πανηγύρισαν για την χθεσινή ψηφοφορία.

«Καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Guardian που αναφέρεται στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Όπως γράφει, το κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία μετονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη ενός αδιεξόδου με την Ελλάδα που διαρκούσε δεκαετίες και προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συνολικά, 80 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της μετονομασίας της βαλκανικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» φτάνοντας μετά βίας στην ελάχιστη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών.

Το Κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονόματος, αναφέρει η Wall Street Journal. Η ψηφοφορία είναι το πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Οι αλλαγές θα ξεμπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η ψηφοφορία έγινε αργά την Παρασκευή πίσω από κλειστές πόρτες μετά από ώρες καθυστέρησης εν μέσω μεγάλων εντάσεων. Ήρθε εν μέσω κατηγοριών – που εκτοξεύονται από τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της συμφωνίας – για απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες. Συνολικά, 80 μέλη του κοινοβουλίου υποστήριξαν τη συμφωνία, η οποία θα αλλάξει το όνομα του βαλκανικού κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται στο 120μελές κοινοβούλιο. Η διαδικασία, παρακολουθήθηκε στενά από τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες άσκησαν έντονη πίεση στη επικύρωση της συμφωνίας. Η Δύση βλέπει την είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής. Αρκετοί δυτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη «Μακεδονία» για να υποστηρίξουν τη συμφωνία ονόματος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενεργούσε ενεργά κατά της συμφωνίας.

«Η «Μακεδονία» προχωρά με την αλλαγή ονόματος, βοηθώντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», γράφουν οι New York Times.

«Ο Zαεφ εξασφαλίζει τις ψήφους για την αλλαγή ονόματος της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται από την συμφωνία με την Αθήνα μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Μακεδονία» έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αθήνα τον Ιούνιο μετά από 27 χρόνια αδιεξόδου. Οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαεφ μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας αργά το βράδυ της Παρασκευής με τις ψήφους των 80 από τους 120 βουλευτές.

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο τον Ιανουάριο. Μόλις η χώρα αλλάξει επίσημα το σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here