Στριμωγμένος ο Ζάεφ λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία – Ζητά μυστική ψηφοφορία για να φέρει με το μέρος του βουλευτές του VMRO

0
74

Άσχημα είναι τα πράγματα για τον Ζόραν Ζάεφ καθώς η αντιπολίτευση να παραμένει αμετακίνητη στην αρνητική της στάση, η Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πιέζουν και ο ίδιος δεν έχει συγκεντρώσει ακόμα τον μαγικό αριθμό των 2/3 της Βουλής για να προχωρήσει θετικά η ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συζήτηση ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να ρίξει γέφυρες δηλώνοντας έτοιμος για την επίτευξη συναίνεσης για τις συνταγματικές τροποποιήσεις με οποιονδήποτε, ακόμη και με τον ηγέτη του VMRO-DPMNE.

«Δεν πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε μόνοι μας [η κυβέρνηση] τροποποιήσεις. Κάνουμε μόνον προσχέδια των τροποποιήσεων και θα εργαστούμε μαζί, αν πρέπει, εδώ στη Βουλή, αν πρέπει, για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα, τη “μακεδονική” γλώσσα είτε στις υφιστάμενες τροποποιήσεις ή σε μια νέα, πέμπτη. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε κατά της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι έτοιμος να μιλήσω με την Ελλάδα, αυτό δεν αμφισβητείται. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό με τη λέξη Βόρεια…. Αυτό που αποφασίζουμε τώρα, είναι να δώσουμε την ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης. Αν στο τέλος οι συνταγματικές τροπολογίες έχουν κάτι που μας φαίνεται κρυφό και απειλητικό, μπορούμε να μην τις ψηφίσουμε», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. Και συμπλήρωσε: «Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, είμαι διατεθειμένος να καθίσω με όλους, περιλαμβανομένου του ηγέτη του VMRO-DPMNE, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συναίνεση σε αυτό το ζήτημα».

Πληροφορίες αναφέρουν την ίδια ώρα ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μελετά το σενάριο της μυστικής ψηφοφορίας, για να μπορέσουν έτσι να υπερψηφίσουν τις τροποποιήσεις χωρίς να εκτεθούν όσοι βουλευτές της αντιπολίτευσης το επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι απειλεί με αποχή της Κ.Ο. του κόμματός του σε μια τέτοια περίπτωση.

Προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται ότι ο Ζάεφ θα δυσκολευθεί να μαζέψει τα κουκιά, προβάλλει ολοένα και πιθανότερο το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως ο ίδιος έχει πει, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 9η Δεκεμβρίου.

Στόχος του να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη νέα Βουλή που θα προκύψει, ώστε να περάσει τη συμφωνία. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένο, σημειώνουν αναλυτές, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης, ούτε τι θα πετύχει η αξιωματική αντιπολίτευση, που ναι μεν είναι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των διώξεων που ασκούνται σε πολλά στελέχη της, αλλά από την άλλη προσπαθεί να πιστωθεί ως προσωπική της επιτυχία την μεγάλη αποχή του εκλογικού σώματος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here