Τουρκικό αεροσκάφος πλησίασε το γαλλικό ερευνητικό σκάφος L’atalante στην Κρήτη

0
168

Τα χαρτιά είναι έτοιμα για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και ήδη μια από τις πρώτες άδειες που δόθηκε από το ΥΠ.ΕΞ σχετικά με την διεξαγωγή ερευνών είναι στο Γαλλικό ερευνητικό σκάφος «L’ ATALANTE» το οποίο ήδη εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται νοτίως της Κρήτης.

Το πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από την Ελλάδα, και αυτό για να είναι σε θέση η χώρα μας σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε παροχή ή βοήθεια αν παρενοχληθεί να το προσφέρει.

Τα στίγματα του «L’ ATALANTE» έχουν κινηθεί περίπου και πάνω στο «δρομολόγιο» του αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περάσει στην Κύπρο κι απ εκεί στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ηγουμενίτσα, με τελικό προορισμό την Ιταλία. Η Τουρκία σίγουρα παρακολουθεί αλλά δεν έχει κινηθεί, πώς να το κάνει άλλωστε, το μόνο που μπορεί να καταγραφεί, όμως περιστατικό, είναι η πτήση ενός CN-235 , αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Στο πλαίσιο του δρομολογίου του, το CN, το οποίο βέβαια συνηθίζει να προκαλεί με την πτητική του δραστηριότητα, καταγράφοντας δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών, την περασμένη Πέμπτη κατευθύνθηκε προς την ρότα του ερευνητικού πλοίου, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να φτάσει περίπου στα 30 ναυτικά μίλια μακριά του.

Η κίνηση αυτή είχε διαβαστεί τόσο από την πολεμική αεροπορία, όσο και από το πολεμικό ναυτικό και παρακολουθούσαν συνεχώς το CN-235, το οποίο άλλαξε την πορεία του προς Ανατολάς μη δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα. Ανώτατες πηγές από το πεντάγωνο λένε πως σε κάθε περίπτωση, με βάση τη ρητορική που έχει εκφραστεί από την Άγκυρα για το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ, των επερχόμενων ερευνών στο Αιγαίο, τις δηλώσεις που βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας με τις όμορες χώρες, η Τουρκία δείχνει «αρκετά ήσυχη», κάτι που δεν κάνει κυρίως τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, να εφησυχάζουν.

Ισχυρή παρουσία με μήνυμα της Γαλλιας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Η παρουσία ενός Γαλλικού υποβρυχίου στη Σούδα, που έχει συμπέσει(;) να βρίσκεται στα ίδια νερά με το ερευνητικό «L’ ATALANTE» είναι εύλογο πως ανεβάζει το ενδιαφέρον κυρίως από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κι’ άλλα πλοίο του Γαλλικού πολεμικού στόλου. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν πως στη Μεσόγειο κινείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα Γαλλικό πλοίο υποκλοπών, με ιδιαίτερα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα όπως επίσης και τουλάχιστον άλλες τρεις τέσσερις μονάδες επιφανείας.

Ενώ, οι ίδιες πηγές αναλύουν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να έχει ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και η παρουσία πολεμικών πλοίων της Γαλλίας αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα από την ίδια τη Γαλλική προεδρεία η οποία με κάθε ευκαιρία δείχνει την απόφασή της πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να θιγούν συμφέροντα της ίδιας ή εταιρίας Γαλλικών συμφερόντων.

Εξάλλου είναι και μια πεποίθηση που εδώ και καιρό έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος μέσω των δηλώσεων του, ότι η Γαλλία θα είναι δίπλα σε κάθε Ευρωπαίο σύμμαχο που απειλείται, και αυτό γιατί έχει ως στόχο την προβολή της Γαλλίας ως την υπερδύναμη της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here