Την αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από υδρογόνο ζητούν Αυστραλοί επιστήμονες!

0
38

Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ζητά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το 2050 και χαρακτήρισε το υδρογόνο ως μία επιλογή καυσίμων, η οποία πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμη για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Μελίσα Πράις απέρριψε τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, λόγω της απροθυμίας της χώρας να απομακρυνθεί από τον άνθρακα αφού η οικονομία του έθνους που βασίζεται στις εξαγωγές άνθρακα.

Κορυφαία επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία είχε μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνει πρωτοπόρος στις εξαγωγές υδρογόνου, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα συμβάλει πολύ στην παγκόσμια προσπάθεια» για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το κορυφαίο επιστημονικό σώμα της Αυστραλίας, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), άνοιξε τον Αύγουστο την πόρτα στις εξαγωγές υδρογόνου με την παραγωγή υδρογόνου υψηλής καθαρότητας που μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια και να χρησιμοποιηθεί για μαζική παραγωγή ενέργειας.

Οι ερευνητές του CSIRO ανέπτυξαν μια μοναδική μεμβράνη που επιτρέπει στο υδρογόνο, το οποίο είχε μετατραπεί σε αμμώνια για την ασφαλή του μεταφορά, μόλις φθάσει στον προορισμό του να ξαναγίνει υδρογόνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο αυτοκινήτου. Μέχρι αυτήν την ανακάλυψη, η μεταφορά υδρογόνου θεωρείτο εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της υψηλής ευφλεκτότητάς του.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ανυπόμονοι για την ενέργεια και περιμένουν να εφαρμόσουν την καινοτομία του CSIRO για να επιτρέψουν σε αυτό το συναρπαστικό, όπως το χαρακτηρίζουν, μέσο αποθήκευσης καυσίμων και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μία πιο ομαλή πορεία στην παγκόσμια αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here