Πρώτη φορά αριστερά τόση βρώμα πουθενά! Με σκουπίδια θα γεμίσει η Σύρος

0
62

Έντονες αντιδράσεις στην Σύρο έχει φέρει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία σύμμεικτα απορρίμματα από Τήνο και Άνδρο θα μεταφέρονται και θα πετιούνται στον ΧΥΤΑ Σύρο.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Σύρου, Μάριος Βουτσίνος, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «είναι αδύνατη η μεταφορά όγκων απορριμμάτων άλλων περιοχών προς την Σύρο, αφενός διότι οι «αντοχές» του ΧΥΤΑ είναι ήδη αισθητά περιορισμένες και αφετέρου, διότι, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, που θα καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε τόπο υποδοχής σκουπιδιών, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Το ωραίο όμως είναι ότι ούτε στην Αττική μπορούν να μεταφερθούν σκουπίδια καθώς στην Αττική ήδη επίκειται κλείσιμο της Φυλής.

Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει ότι: «θα μπορούσε να επιτραπεί ακόμη και με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων»!

Και παραθέτει τις εξής περιπτώσεις:

α) Εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)!

β) Όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)!

γ) Όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

Επίσης, βρίσκεται σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων.

Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φαμέλλος, η τροπολογία έχει βασικό στόχο στην άμεση παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ (παλιές χωματερές), αλλά και την αποτροπή δημιουργίας νέων, ιδίως σε νησιωτικές Περιφέρειες.

Όλες αυτές για τις οποίες έκανε το υπουργείο του «στραβά μάτια» επί τρία ολόκληρα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη έχει ήδη πληρώσει υψηλά πρόστιμα με τη λειτουργία των παράνομων ΧΑΔΑ, ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Σήμερα μετά από πιέσεις η εξαμηνιαία χρηματική ποινή έχει μειωθεί κατά 73% με την προοπτική να κλείσουν όμως οι παράνομοι ΧΑΔΑ. Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας μιας ολόκληρης κυβέρνησης είναι ο κίνδυνος ένα ολόκληρο νησί να πνιγεί στο σκουπίδι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here