Ένα βήμα πριν την πτώχευση και αποπομπή ο Ερυθρός Σταυρός από τη Διεθνή Ομοσπονδία!-Έργα των Μητσοτακαίων συμβούλων που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια !

0
104

Σκάνδαλο φαίνεται να ξεσπάει σε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαθέτει η χώρα μας. Τον λόγο στο συγκεκριμένο άρθρο έχει ο Ερυθρός Σταυρός.

Αλλά το δούμε πιο συγκεκριμένα. Ο Έρυθρος Σταυρός, φαίνεται να είναι ένα πριν από το τέλος , καθώς λόγω μη τήρησης κάποιων συμφωνηθέντων Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) της ΔΟΕΣ απειλεί με οριστική αποπομπή από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), καθώς η διοίκηση Οικονομόπουλου η οποία εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Τα εξής συμφωνηθέντα που έπρεπε να τηρηθούν από την διοίκηση Οικονομοπούλου ήταν τα εξής:

– Αναθεώρηση του καταστατικού του 1965 για τον εκσυγχρονισμό του Σωματείου. Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για έγκριση του νέου καταστατικού.

– Εκτεταμένη καμπάνια για να μεγαλώσει η βάση των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

– Κάλεσμα σε νέα Γενική Συνέλευση μέσα στον Οκτώβριο του 2018 για τη διενέργεια αρχαιρεσιών για Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο με το νέο καταστατικό.

Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει πραγματοποιηθεί ,ούτε καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ούτε φυσικά είναι δυνατή η πραγματοποίηση νέων εκλογών μέσα στον Οκτώβριο. Σχετικά με το νέο καταστατικό, το σχέδιο της διοίκησης ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (03/10/2018), η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Francesco Rocca, να τεθεί σε καθεστώς αναστολής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Γενεύη. Η αποπομπή του ΕΕΣ σημαίνει ότι θα ανασταλούν όλα τα εν εξελίξει προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα, ενώ επίσης θα χάσει το δικαίωμα ψήφου στη ΔΟΕΣ. Ακόμη, δεν θα μείνει καθόλου ανεπηρέαστο από όλα τα παραπάνω το υπουργείο Υγείας, το οποίο φαίνεται να έχει πάρει την απόφασή του, δεν πρόκειται να δώσει άλλο περιθώριο στη διοίκηση Οικονομόπουλου, ενώ εξετάζεται και η αναστολή της χρηματοδότησης που παρέχει ανά τακτά διαστήματα στον ΕΕΣ και καλύπτουν κυρίως τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Το υπουργείο Υγείας ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν είναι αγανακτισμένοι και όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στην επιστολή τους η «Η καταβολή της μισθοδοσίας μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα μας!»!

Τα χρήματα των αναξιοπαθούντων και του λαού σε ‘Μητσοτακέικες’ επενδύσεις τέχνης και δημοσίων σχέσεων.

Έχοντας υπόψη μας, όλα τα παραπάνω, ας δούμε τι σχέση μπορεί να το τέλος του Ερυθρού Σταυρού με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ντοκουμέντα που ανάβουν φωτιές, θέλουν τα χρήματα που προορίζονταν για ευπαθείς ομάδες και πληγέντα άτομα από καταστροφές να δίνονται στην κόρη της κ.Μπακογιάννη Αλεξία. Συγκεκριμένα, το ποσό των 320.000 ευρώ τον χρόνο λάμβανε  η κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., κυρία Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες της ως «σαμαρείτισσα» δημοσίων σχέσεων. Κόντρα στο πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς που χαρακτηρίζει το έργο του ΕΕΣ, η εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη ανέπτυξε μονοπωλιακή επαγγελματική σχέση με τον οργανισμό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Οι παραπάνω ενέργειες ερευνώνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Όλα ξεκίνησαν με την διαφημιστική προβολή του ετήσιου Πανελλήνιου Εράνου, έργο για το οποίο η επιχειρηματίας έλαβε μόνο κατά τη χρονιά του 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από το υστέρημα των πολιτών! Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για το οποίο είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, αναφορικά με τη διενέργεια του Πανελληνίου Εράνου και τη διαχείριση των εσόδων.

Κεντρικό σημείο στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου για τον έρανο του 2009, ύστερα από εντολή του γενικού επιθεωρητή, κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη, αποτελεί το καθεστώς συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία, AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κυρία Μπακογιάννη. Ειδικότερα, το 2009 συγκεντρώθηκαν από προσφορές συμπατριωτών μας συνολικά 1.357.073,89 ευρώ, με το καθαρό ποσό να είναι τελικώς της τάξης του 1.045.038,62 ευρώ.

Ο λόγος;
Η μεγαλύτερη δαπάνη των εξόδων, αυτή της διαφημιστικής προβολής του εράνου που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία αντί του ποσού των 235.476,69 ευρώ. Το έργο αυτό περιελάμβανε δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοσή του σε επιλεγμένους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «το ύψος της ανωτέρω δαπάνης κρίνεται αρκετά υψηλό και θα πρέπει ο ΕΕΣ να αξιολογήσει αν είναι αποδοτική σε σχέση με την αύξηση του προϊόντος του εράνου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι διαπιστώθηκε πως «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την προβολή του εράνου έτους 2009, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11817/21.09.2005 απόφαση του ΚΔΣ/ΕΕΣ για “δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων”».

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη εκτός της προβολής του εράνου την πενταετία 2006-2011 «έτρεχε» και τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων ενεργοποίησης της εσωτερικής επικοινωνίας συνολικά του ΕΕΣ. Η από 4/9/2006 σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του οργανισμού και της AIA RELATE A.E., ύψους 84.000 ευρώ ετησίως, υπογράφηκε λίγους μόνο μήνες μετά τη σύσταση της εταιρείας στην οποία συμμετείχε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο γιος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «έχει ημερομηνία υπογραφής προγενέστερη της απόφασης του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ και παρατάθηκε για 4 έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800 ευρώ». Μάλιστα, «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ». Αυτή η πλευρά των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ έχει αποτελέσει, εκτός της δικαστικής διερεύνησης, και αφορμή διεθνούς διασυρμού της χώρας μας. Ηδη από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής-καταπέλτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην οποία γίνεται αναφορά για την άρνηση της διοίκησης Μαρτίνη για παροχή των οικονομικών στοιχείων του ΕΕΣ στη διεθνή ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών του υποχρεώσεων. Σε αυτό το κλίμα η Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει το προσεχές διάστημα προσωρινή διοίκηση στον «ακέφαλο» οργανισμό, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να αλλάξει σελίδα στην ιστορική του διαδρομή.

Ερανος για… μισθοδοσία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
O έλεγχος για το αν τα απολογιστικά στοιχεία του εράνου ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο έφερε στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΕΣ, το1877, οι βασικοί σκοποί και στόχοι του οργανισμού σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και η συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το κράτος και κοινωνικούς φορείς ανθρωπιστική δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση χορήγησης άδειας για τη διενέργεια του εράνου, «το καθαρό προϊόν του εράνου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ». Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι «η διάθεση του προϊόντος του εράνου δεν αφορά αποκλειστικά εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως ορίζονται στη χορήγηση άδειας, αλλά σε δράσεις ευρύτερου αντικειμένου, όπως μισθοδοσία προσωπικού, χορηγίες σε ιδρύματα, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ιεράς μονής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά.». Μεταξύ αυτών και η αθλοθέτηση βραβείων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ποσού 131.495,20 ευρώ.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλαδή με τα χρήματα που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες για αναξιοπαθούντες πρόσφερε 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία άνω των 45΄ που απέσπασε το βραβείο κοινού και αντίστοιχα 18.000 ευρώ στην ταινία με διάρκεια μικρότερη των 45 λεπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here