Φυτικό εκχύλισμα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

0
119

Ένα φυτό του Αμαζονίου φαίνεται να έχει εξαιρετικές ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, στην Ισπανία.

Το εκχύλισμα από τα φύλλα του φυτού Vismia baccifera φαίνεται να μπορεί να εξοντώσει τους καρκινικούς όγκους του ήπατος σε εργαστηριακές συνθήκες, προκαλώντας την αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων, χωρίς μάλιστα να προκαλεί βλάβες στον υγιή περιβάλλοντα ιστό, όπως συνήθως συμβαίνει με την χημειοθεραπεία.

Όπως εξηγεί η Δρ Τζένιφερ Τρεπιανα, συγγραφέας της μελέτης, «προς το παρόν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό φυτικών συστατικών που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χημειοθεραπευτικοί παράγοντες με την ικανότητα της πρόληψης της ανάπτυξης των όγκων, ή τη θεραπεία των μεταστάσεων».

Το Vismia baccifera ενδημεί στο δάσος Φλορένσια του Αμαζονίου στην Κολομβία. Μάλιστα, οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούν για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ή για τη θεραπεία διαταραχών του ουροποιητικού ή δερματικών παθήσεων. Η φλεγμονή θεωρείται ότι προκαλεί την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Αλλά οι Ισπανοί ερευνητές το μελέτησαν γιατί είχαν δει και σε παλαιότερες έρευνες ότι έχει ογκοκατασταλτικές ιδιότητες στα ηπατικά καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Heliyon.

Το Vismia baccifera περιέχει ουσίες, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, που σταματούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων ενώ επιφέρουν και βλάβες στο DNA τους. Στην περίπτωση του καρκίνου του ήπατος προκαλεί απόπτωση του όγκου.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν την επίδραση του φυτικού εκχυλίσματος σε καρκινικά έναντι υγιών κυττάρων, μόνο τα καρκινικά φάνηκαν να επηρεάζονται. «Αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρατήρηση επειδή το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε ανέπαφα τα υγιή κύτταρα», εξηγεί η Δρ Τρεπιανα και συμπληρώνει ότι το ιδανικό θα ήταν «να μπορέσουμε να περάσουμε άμεσα σε in vivo μελέτες με ζωικά μοντέλα ώστε κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε μια πραγματικά αποτελεσματική αντικαρκινική θεραπεία».
in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here