Συντάξεις: Από την «Σκύλλα» της κυβέρνησης στην «Χάρυβδη» των Θεσμών

0
41

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, δηάδή μεταξύ κυβέρνησης και θεσμ’ων είναι αυτή την στιγμή εκατομμύρια συνταξιούχοι και οι συντάξεις τους καθώς απο την μία, το ΔΝΤ συνεχίζει να παραμένει αταλάντευτα υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις θύμισε στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.Το ΔΝΤ πάντως έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν συζητά ενδεχόμενη αλλαγή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφού πιστεύει ότι η περικοπή δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό μέτρο και κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στην συζήτηση αν η άσκηση βγαίνει (πλεόνασμα) χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις. Αντίθετα η Κομισιόν δείχνει να το συζητάει και περιμένει την ελληνική πλευρά να πείσει ότι οι αριθμοί βγαίνουν.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε επενδυτές στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλειδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς τόνισε ότι «δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο και το Eurogroup. Το προσχέδιο θα ενσωματώνει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα και για φέτος με το οικονομικό επιτελείο να το βλέπει στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Στο 4,2% του ΑΕΠ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των συντάξεων και ειδικότερα αν η περικοπή τους ή όχι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα περιλαμβάνονται ή όχι στο προσχέδιο.

Επίσης απο την μεριά τους οι δανειστές δεν αφήνουν περιθώρια ακύρωσης των προνομοθετημένων μέτρων ενώ την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις. Να σημειωθεί ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ύψους 2,88 δισ. ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να ακυρώσει το μέτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here