Παράταση για τα διπλώματα οδήγησης των ηλικιωμένων – Η παράταση ισχύει μέχρι την ημερομηνία εξέτασης!

0
70

Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε παράταση στις άδειες οδήγησης όσων έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία της πρώτης δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωσή τους.

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Θάνου Βούρδα, προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μετά τις 30 Αυγούστου για ανανέωση της άδειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα, μέχρι να εξεταστούν και να διαπιστωθεί ο βαθμός της ικανότητάς τους.

Η ημερομηνία δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος:

Αναλυτικά η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα αναφέρει:
«Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενηµερώνουµε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συµπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας µετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι την ηµεροµηνία προγραµµατισµού της δοκιµασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συµπεριφοράς. Η ηµεροµηνία αυτή δεν µπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς µήνες από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση (επισυνάπτεται) από την οικεία ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Εξετάσεις για τους οδηγούς 74 ετών

Η διαδικασία επανεξέτασης όσων έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους προβλέφθηκε σε απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι οδηγοί θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν.

Όσοι είναι πάνω από 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης).

Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here