Φωτογραφικά πορτραίτα που καθηλώνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη!

0
37

Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση «ΤA ΠΕΤΕΙΝΑ»  του Κώστα Ζαφειρόπουλου, ένα έργο ρεαλισμού και ποιητικής ευσαισθησίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 24 Σεπτεμβρίου εώς 25 Νοεμβρίου στο νέο χώρο του Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, η έκθεση θα στεγάζεται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα και πλαισιώνεται από ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για την συγκεκριμένη περίσταση.

 

Στα πορτραίτα αυτά απεικονίζονται με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους. Το βλέμμα αυτό φανερώνει τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων.

Άλλωστε, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος έχει αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά με απόλυτο σεβασμό, αποδίδοντάς τους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι άτομα που γνώρισε από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τη συναίνεσή τους.

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους.

Μέσα από την αλήθεια και την αυθεντικότητα των προσώπων που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να γίνεται μια έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here