Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες! Στα όριά τους οι κάτοικοι των νησιών.

0
66

Το κολαστήριο της Μόρια αλλά και οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής λαθρομεταναστών των υπόλοιπων νησιών, όπως αυτό στο Βαθύ της Σάμου το οποίο έχει δημιουργηθεί για 650 άτομα και φιλοξενεί 4.000 αιτούντες άσυλο, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς, κατοίκους και ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, διεθνείς οργανισμούς και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ολα αυτά θα απασχολήσουν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία της Πέμπτης. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να προσπαθούν να θαψουν την όλη αυτή βομβα, πραγματικάοι οποόι ήδη μετράει αντίστροφα και να αναφέρει οτι απλα είναι «δύσκολα τα πράγματα». Πάνω από 9.000 άνθρωποι ζουν στοιβαγμένοι στην Μόρια, ενώ ξεπερνούν τους 11.000 οι αιτούντες άσυλο στο νησί. Σε έναν χώρο που έχει φτιαχτεί για 3.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν τριπλάσιοι, σε άθλιες συνθήκες, με βρώμικο νερό και τουαλέτες που μοιράζονται 80 άτομα.

Η Ευρώπη μπροστά σε όλα αυτό έρχεται με τις τρεις προτάσεις Γιούνκερ με πιο σημαντικό αυτή για την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ευρέως γνωστή ως Frontex.

Το επιτελείου του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει την δημιουργία ενός σταθερού σώματος 10.000 στελεχών που θα είναι πλήρως επιχειρησιακό το 2020. Κομβικό είναι το ζήτημα του μόνιμου προσωπικού το οποίο σύμφωνα με την πρόταση θα μπορεί να ηγείται των ομάδων επιτήρησης και να ασκεί εκτελεστικές εξουσίες με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών του κράτους-μέλους στο οποίο δρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να ελέγχει ταυτότητες, να σφραγίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, να αρνείται σε τρίτα πρόσωπα την είσοδο στα εξωτερικά σύνορα, ακόμα και να προβαίνει σε συλλήψεις, ενώ θα φέρει οπλισμό. Ενέργειες που μέχρι σήμερα μπορούσε να κάνει μόνο το αποσπασμένο προσωπικό από τα κράτη-μέλη.

Το προσφυγικό θα αποτελέσει και ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει ο κ. Αβραμόπουλος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έχουν στις 11.30 στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση και οι σχέσεις γειτονίας λαθροαποίκων και μόνιμων κατοίκων στην Σάμο, μαζί με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε είναι σε οριακό επίπεδο. Σε επιστολή που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει ότι τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι”ο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν! Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».

Ενώ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν μια δραματική έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, σε ασφαλή στέγη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here