Κατηγορίες
Παράξενα

Από που και πώς παίρνουν τα ονόματά τους οι Τυφώνες;

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook πώς όμως, προκύπτουν τα ονόματα που δίνουν οι μετεωρολόγοι στους τυφώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, το όλο εγχείρημα της ονομασίας τους ξεκίνησε απο Αμερικανούς μετεωρολόγους το 1953 αλλά τελικά πέρασε ως «καθήκον” σε μια διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού H παραπάνω επιτροπή δημιούργησε 6 λίστες ονομάτων. Κάθε λίστα περιέχει ένα όνομα για κάθε γράμμα του αλφαβήτου, εκτός από τα Q, U, X, Y και Z Όλα τα ονόματα των τυφώνων ήταν γυναικεία μέχρι τα τέλη του 70 όπου μετά από έντονες διαμαρτυρίες διάφορων φεμινιστικών οργανώσεων στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να προστίθενται και αντρικά ονόματα

Στις μέρες μας σε κάθε ετήσια λίστα ονομασίας τυφώνων υπάρχει εναλλαγή θηλυκών και αρσενικών ονομάτων. Δίνεται ονομασία σε ένα οργανωμένο τροπικό ή υποτροπικό βαρομετρικό χαμηλό όταν μέση σταθερή ένταση του ανέμου φθάνει τουλάχιστον τα 83 χιλιόμετρα την ώρα Εάν o τυφώνας ήταν τόσο θανατηφόρος ή τόσο δαπανηρός στο πέρασμά του ώστε η εκ νέου μελλοντική χρήση του ονόματός του θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά ή και να προκαλέσει ταραχή και μόνο με το άκουσμά του στον πληθυσμό, τότε αυτό αποσύρεται και προστίθεται νέο όνομα στη λίστα, μια «διάκριση” που έχουν λάβει 80 τυφώνες μέχρι σήμερα!

Από τον/την Γοργίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *