Σήμερα κρίνεται η μοίρα της Αγίας Σοφίας! Μουσείο ή Τζαμί; Άλλη μία σφαλιάρα για τον Ελληνισμό ετοιμάζουν οι Τούρκοι

0
56

Σε λίγες ώρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει εάν, ο Ναός της Αγίας Σοφίας, ο οποίος λειτουργεί μέχρι τώρα ως Μουσείο, θα μετατραπεί ξανά σε τζαμί μετά από 83 χρόνια. Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει σήμερα αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ένα αίτημα το οποίο έχει υποβάλει εδώ και τρία χρόνια. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εν λόγω Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγία Σοφία ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος της Τουρκίας, τότε φορούσε ακόμα τον μανδύα του μετριοπαθούς και δεν απάντησε στο αίτημα.

Οι ίδιοι μουσουλμάνοι προσέφυγαν το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου έλαβαν αρνητική απάντηση και το 2014 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο οι πρακτικές που έχει ακολουθήσει την τελευταία διετία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνουν την ανησυχία για μια αρνητική απόφαση για την Ορθοδοξία και εν γένει τον Χριστιανισμό. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

Οι Αμερικανοί αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας». Αυτό, όπως και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Τουρκίας, δεν πτόησε το τουρκικό κράτος, ούτε τους βουλευτές του κυβερνώντος AKP που ζήτησε να γίνει η Αγιά Σοφία ξανά τζαμί ως αντίποινα για την επικείμενη τότε και πραγματοποιηθείσα μετά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγία Σοφία την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγία Σοφία και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας το έναυσμα περισσότερο διεκδικήσεων. Φέτος και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here