Κάλεσμα ΟΗΕ προκειμένου να ανατραπεί η θανατική καταδίκη των 75 αντιφρονούντων

0
43

Ο ΟΗΕ καλεί το Κάιρο να ανατρέψει τη θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τα Αιγυπτιακά Εφετεία προκειμένου να ανατραπεί  η μαζική καταδίκη των 75 αντιφρονούντων σε πρωτόδικο βαθμο, για την διαδήλωση  της αντιπολίτευσης που καταπνίγηκε το 2013, με το επιχείρημα ότι«η δίκη δεν ήταν δίκαια» και επέκρινε μάλιστα την αμνηστία που χορηγήθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το αυγιαπτιακό δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε χθες, καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών 75 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και γνωστοί ηγέτες του Ισλάμ, στο στο πλαίσιο των διώξεων μετά την αιματηρή καταστολή της καθιστικής διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης το 2013, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

 

Η Μπατσελέτ τόνισε πως, σε περίπτωση που εφαρμοσθούν οι ποινές, «θα αποτελούν μία χονδροειδή και αναπότρεπτη κακοδικία».

Ακόμη, στην ανακοίνωσή της η ίδια επισήμανε πως οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν το δικαίωμα της υπεράσπισης από συνήγορο, ενώ «η ενάγουσα αρχή δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την ατομική ευθύνη»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here