Μεγάλη ναυτική ρωσική άσκηση στην Ν/Α Μεσόγειο απασχολεί όλους τους μεγάλους παίκτες της περιοχής

0
88

Οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο, ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της Τουρκίας, δέσμευσε η Ρωσία με σχετική NAVTEX με σκοπό να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, σε γνώση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, σε ορισμένες τις περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση πυραύλων, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει μέχρι σε ένα υψόμετρο ασφαλείας μεγάλες περιοχές του Fir Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Τις ρωσικές ασκήσεις παρακολουθούν εκ του σύνεγγης Αμερικανοί, Τούρκοι και Ισραηλινοί. Μάλιστα οι Τούρκοι έστειλαν το «Μπαρμπαρός» μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και ανακοίνωσαν αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου, με σκοπό να οριοθετήσουν με σαφήνεια τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Αναφορικά με την μεγάλη ρωσική άσκηση, σε αυτή συμμετέχουν 25 πολεμικών πλοίων, με επικεφαλής τον καταδρομικό «Marshal Ustinov» και 30 αεροσκαφοι συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu 160.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ακόλουθα ρωσικά πλοία και πλοία σταθμεύουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στην ακτή της Συρίας:

Καταδρομικό «Marshal Ustinov»

Φρεγάτα «Severomorsk”

Αντιτορπιλικό «Yaroslav Mudry”

φρεγάτα «Ναύαρχος Γρηγορόβιτς”

φρεγάτα «Ναύαρχος Έσσεν”

Ανθυποβρυχιακό πλοίο SCR «Pytlivy”

Κορβέτα «Vyshniy Volochek”

Κορβέτα «Grad Sviyazhsk”

Κορβέτα «Ustyug”

Αποβατικό BDK «Orsk”

Αποβατικό BDK «Nikolay Filchenkov”

ΤΠΚ «Turbinist”

ΤΠΚ «Valentin Pikul”

Υποβρύχιο «Kolpino”

Υποβρύχιο «Veliky Novgorod”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here