Επανέρχεται νέο σχέδιο τύπου «Ανάν» για το Κυπριακό! Πιθανό σενάριο και η επίσημη διχοτόμηση του νησιού

0
105

Στην υπογραφή μίας ενδιάμεσης συμφωνίας για το Κυπριακό, η οποία θα δεσμεύσει τα δύο μέρη, τα οποία μετά τη συζήτηση των λεπτομερειών θα τη θέσουν σε δημοψήφισμα, κατευθύνεται όπως δείχνουν τα πράγματα ο ΟΗΕ. Αναλυτικά, ο ΟΗΕ έχει αρχίσει ήδη κι επεξεργάζεται νέα σενάρια για το Κυπριακό, ενόψει της έκθεσης που θα υποβάλει ο Γ.Γ. , τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η οποία θα ανοίξει έναν νέο κύκλο συνομιλιών. Απώτερος στόχος, μία συμφωνία στο πλαίσιο Γκουτιέρες αλλά για πρώτη φορά συζητούνται κι άλλα σενάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά σημειώνουν πως θα πρέπει να συζητηθεί και η επόμενη ημέρα μιας αποτυχημένης προσπάθειας.Δηλαδή έχει πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι η οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Επίσης φιλικές και όχι μόνο χώρες έχουν διαμηνύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε «νέα εποχή», ό,τι κι εάν αυτό σημαίνει.Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει το Κυπριακό ως προτεραιότητα, φαίνεται να συζητά μόνο συνομοσπονδιακής μορφής λύση, που εάν δεν πετύχει θα μετεξελιχθεί σε δύο κράτη.

Η Λευκωσία κινείται έχοντας υπόψη της τα διάφορα κακά σενάρια. Για πρώτη ίσως φορά, φαίνεται να εκτιμά πως με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει σε περίπτωση συμφωνίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται να πυκνώνουν οι απόψεις για συζήτηση, σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ενός βελούδινου διαζυγίου.

Πάντως, προβληματισμό προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις, όπως αυτές εκδηλώνονται με τη δέσμευση περιοχών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ή με τη διαρροή στον Τύπο ότι θα κατασκευάσουν ναυτική βάση στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here